Maar liefst 25 procent van alle thuiswerkende Nederlanders gaat op zoek naar een andere baan als zij na afloop van de coronacrisis weer fulltime op kantoor moeten werken.

Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.004 Nederlanders in loondienst die geregeld vanuit huis werken.

Hoewel zij niet direct hun baan zouden opzeggen, ziet toch bijna de helft van alle ondervraagden een (volledige) terugkeer naar kantoor niet zitten.

Met het hele bedrijf in de kantoortuin

Met 48 procent kijken vrouwelijke thuiswerkers het minst uit naar een fulltime werkweek in de kantoortuin. Onder hun mannelijke collega’s bedraagt dit slechts 39 procent. Mannen zijn echter eerder van plan om hierdoor van baan te wisselen: 29 procent tegenover slechts 22 procent van de vrouwen.

“In een jaar tijd ben ik verknocht geraakt aan thuiswerken”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Van alleen het vooruitzicht om straks weer met het hele bedrijf in de kantoortuin te zitten, krijg ik al de kriebels. Ik kan er best inkomen dat sommige thuiswerkers het liever niet zo ver laten komen en op zoek gaan naar een baan met thuiswerkgarantie.”

Verplicht retourtje kantoor

Naast een duidelijke afkeer van fulltime op kantoor werken, kijken veel thuiswerkers ook niet bepaald uit naar het weerzien met collega’s.

Zo zegt maar liefst 38 procent van alle ondervraagden hen vooralsnog niet te missen. Daarnaast denkt een kwart van alle thuiswerkers dat een verplicht retourtje kantoor van negatieve invloed zal zijn op de sfeer binnen hun organisatie. Onder thuiswerkers tot dertig jaar bedraagt dit zelfs veertig procent.

Franke: “Ik ben vooralsnog van plan om iedereen binnen mijn bedrijf zelf te laten kiezen of ze die dag liever thuis of op kantoor werken. Dat zal natuurlijk even wennen zijn, maar dat was het een jaar geleden ook. Ik heb dan liever een paar opstartproblemen dan dat onze medewerkers straks massaal op zoek gaan naar een andere baan. Zolang de sfeer maar goed is, dat is het belangrijkst. Het onderzoek laat zien dat je daarvoor niet per se bij elkaar hoeft te zijn.”

Negatieve invloed

Naast sfeer zijn ook tijd en vrijheid voor veel ondervraagden belangrijke redenen om het liefst zo lang mogelijk vanuit huis te blijven werken.

Zo vreest maar liefst 43 procent van de respondenten voor een verstoorde werk-privébalans bij een fulltime terugkeer naar de werkvloer. Opvallend genoeg zijn thuiswerkers tot dertig jaar hier het meest bang voor (55 procent).

Ook productiviteit speelt een belangrijke rol. Een derde van alle thuiswerkers verwacht op kantoor namelijk minder gedaan te krijgen dan tijdens een gemiddelde thuiswerkdag. Met 51 procent zijn jongeren wederom het stelligst.

Franke: “Door het thuiswerken, is mijn werkdag niet meer zo strak ingedeeld als voorheen. Het komt geregeld voor dat ik een paar uur later begin, maar dan na het eten nog wat dingen afmaak. Uiteraard vindt mijn vriendin dat minder leuk. In die optiek zou een terugkeer naar kantoor goed zijn voor onze relatie, maar wij zijn vast niet de enigen bij wie dit speelt.”

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van alle ondervraagden denkt dat een retourtje kantoortuin van positieve invloed zal zijn op hun relatie.

Gefaseerd terugkomen op kantoor

Uit een ander onderzoek van TNO blijkt dat slechts een derde van de werknemers graag volledig terug wil of grotendeels op locatie wil werken, versus een kwart dat juist de meeste tijd vanuit huis wil werken.

Teamcoach en auteur Yolanda van Dongen raadt werkgevers aan om werknemers gefaseerd te laten terugkomen op kantoor. De grootste uitdaging blijft om medewerkers te binden en te blijven boeien. In haar praktijk ziet ze dat werknemers moeite hebben om het kantoorleven weer op te pakken na de lange lockdown met weinig prikkels. Opeens in één keer terug naar kantoor lijkt haar daarom geen goed idee.

Belangrijkste kapitaal

Van Dongen ziet medewerkers binnen een organisatie of bedrijf als belangrijkste kapitaal. De vraag is: Hoe ga je dit belangrijkste kapitaal blijven binden en boeien?

Hoe mensen vanuit de lockdown namelijk weer terug naar de werkvloer willen en hoe ze hun leven willen inrichten, verschilt enorm. De mensen en teams die zij begeleidt, zeggen het fysieke ontmoeten te missen. Daarnaast is er een vervaging opgetreden tussen werk en privé; vanuit het gebrek aan sociaal contact is bij sommigen vervreemding en sociaal isolement ontstaan.

Singles terug naar kantoor

Sommige singles raadt Van Dongen aan zo snel mogelijk weer naar kantoor te gaan, omdat sociaal contact onontbeerlijk is om de verbinding met elkaar te behouden en goed geïnformeerd te blijven.

Verder valt Van Dongen op dat de meesten het thuiswerken weten te waarderen. De voordelen: gefocust aan het werk zijn; meer zeggenschap hebben over de eigen agenda; minder prikkels om klussen ook echt af te krijgen; meer efficiëntie. En er zijn minder mobiliteitsbewegingen en dus tijd- en milieuwinst.

Goed luisteren naar werknemers

Van Dongen ziet drie categorieën werknemers: De een heeft juist de impuls van kantoor nodig, de ander werkt het beste vanuit huis en een derde heeft een mix nodig om optimaal te functioneren.

Van Dongen raadt werkgevers daarom aan om goed te luisteren wat hun werknemers willen. En de ruimte te geven om dat met elkaar te onderzoeken om tot een optimale werksituatie te komen.

>>> Lees ook ‘Nooit meer terug naar kantoor’
>>> Kijk ook eens in ons dossier over Thuiswerken