Driekwart van de Europese werknemers houdt werk en privé liever gescheiden.
Ondanks deze voorkeur geeft bijna een derde van de werknemers aan géén goede balans tussen werk en privéleven te hebben.
In Nederland kiest 70 procent ervoor om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Bij 25 procent van de Nederlandse werknemers is dit in hun huidige baan nog niet altijd het geval.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van HR-dienstverlener ADP naar onder andere de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer.
Een derde neemt slechte werkdag mee naar huis
Werk en privé staat volgens werknemers nauw met elkaar in verband. Ruim de helft (58 procent) van de werknemers zegt dat hun persoonlijke leven van invloed is op hun prestaties op het werk en andersom geeft een derde (34 procent) van de werknemers aan dat een slechte dag op het werk hun persoonlijke leven beïnvloedt.
In Nederland is de privésituatie iets meer (62 procent) van invloed op de werkprestaties, terwijl een slechte werkdag juist minder invloed (27 procent) heeft op het persoonlijke leven.
Werknemers de keuze geven
Vrouwen hechten meer waarde aan een goede balans tussen werk en privé dan mannen Bijna twee derde (62 procent) van de vrouwen noemde dit een zeer belangrijk kenmerk van hun ideale baan tegenover slechts 52 procent van de mannen.
Ook leeftijd speelt hierbij een rol. Hoe jonger de werknemer, hoe minder belangrijk de werk-privébalans is. Enkel 65-plussers zijn hierin een uitzondering.
Met de opkomst van flexibel werken en de technologieën om dit te ondersteunen, lopen organisaties het risico dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Dit kan uiteindelijk negatieve invloed hebben op de productiviteit van medewerkers.
Volgens ADP moeten HR-teams en -managers individuen de autonomie geven om zelf invulling te geven aan hun ideale werk-privébalans. Dat werkt twee kanten op. Ook medewerkers die werk en privé juist willen combineren, moeten die mogelijkheid krijgen.
Aan het onderzoek namen ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk deel, waaronder 500 Nederlanders.