Op 16 maart is het de Dag van de Thuiswerker. Dan werkt Nederland sinds de coronacrisis een jaar thuis.

Thuiswerken heeft gevolgen zoals fysieke klachten, afnemend werkgeluk en minder cyberveiligheid. Minder mogelijkheden voor (deels) thuiswerken kan daarentegen professionals afschrikken bij een organisatie te gaan werken.

Nog steeds werkt bijna de helft niet aan een bureau, maar aan de keukentafel of de eettafel, bleek uit een recent onderzoek van Fellowes onder 1.000 Nederlandse kantoormedewerkers.

Fysieke klachten
Thuiswerken leidt tot fysieke klachten, waarbij er het meest geklaagd wordt over een stijve nek (36 procent), hoofdpijn (31 procent) en vermoeide ogen (30 procent). Meer dan de helft (55 procent) geeft aan thuis meer klachten te ervaren dan op kantoor.

44 procent van de respondenten van het Fellowes-onderzoek geeft aan meer ergonomisch en comfortabeler te kunnen werken op kantoor. Ook geeft 40 procent aan meer gemotiveerd op kantoor te zijn, terwijl 20 procent dit heeft bij thuiswerken.

Qua productiviteit lijkt er niet al te veel verschil te zijn tussen de locaties waar gewerkt wordt, met 37 procent van de respondenten die zich productiever voelt op kantoor en 31 procent thuis.

Werkgeluk

Het werkgeluk lijdt er echter wel onder, ondervonden Moneypenny, Nyenrode Universiteit en de Open Universiteit in een recent onderzoek. Maar liefst 41 procent van de respondenten mist bij het thuiswerken de emotionele ondersteuning van collega’s.

Cyberveiligheid kan beter

Kaspesky onderzocht het thuiswerken en merkte dat 42 procent van de mensen willen dat de cyberveiligheid thuis wordt aangepakt. Thuiswerkers maken zich volgens het onderzoek onder andere meer dan vorig jaar zorgen over virussen en hackers, een toename van 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Mensen hebben soms (10 procent) al zelf maatregelen genomen, zoals een goede virusscanner en het regelmatig updaten van software.

Werkgever is aan zet

Minder dan de helft van de mensen die meer vanuit huis zijn gaan werken maakt gebruik van een pc of laptop van werk, een VPN-verbinding, tweestapsauthenticatie en webcam cover.

Terwijl bedrijven zich opmaken voor een toekomst met een grotere rol voor het thuiswerken, vraagt de werknemer om betere cyberbeveiliging: 43 procent vindt dat de werkgever meer zou kunnen doen, waarbij de behoefte vooral ligt in zaken als een VPN-verbinding en werken vanuit een secure cloud.

Aantrekken van professionals

Nieuw onderzoek van Citrix bevestigt dat werken op afstand permanent onderdeel blijft van het bedrijfsleven. 53 procent verwacht dat organisaties het moeilijker zullen krijgen om professioneel talent aan te trekken en te behouden wanneer zij geen mogelijkheden bieden om flexibel en op afstand te werken.

Daarom geeft 41 procent dan ook aan dat ze alleen een functie zouden accepteren waarbij dit mogelijk is. 44 procent gaat een stap verder en vindt dat de overheid flexibel werken actief moet stimuleren.

>>> Lees ook: Werken vanuit huis: arbeidsrisico of kans?
>>> Lees ook de noodzaak tot het herzien van wervingsstrategieën