BG_bird2100% onafhankelijk
HRMDe trui als visuele handtekening: do or don’t?

De trui als visuele handtekening: do or don’t?

Waarom kun je je werk niet doen in je gemakkelijke kloffie?

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Wat hebben Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Maarten van Rossum, Mart Smeets en Hans Spekman met elkaar gemeen?

Juist: de trui. Voor al deze heren was of is de trui een belangrijk onderdeel van hun ‘werkuniform.

Bij een presentatie of training vertel ik als imago-expert graag over het belang van een professionele zakelijke uitstraling en dat daarbij een verzorgde verpakking hoort. Als tegenargument krijg ik dan vaak ‘de trui’ van bovenstaande heren voor de voeten geworpen. Waarom kun je je werk niet doen in je gemakkelijke kloffie, zijnde een trui met een jeans? Tenslotte deed Steve Jobs dat ook en die was behoorlijk succesvol.

Valkuil van onverschilligheid

Gezien vanuit het ze-nemen-me-maar-zoals-ik-ben-standpunt bepaal je natuurlijk zelf hoe je eruitziet en welke verpakking daarbij hoort.

Dit zie je bijvoorbeeld terug bij voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman. Een politicus met lak aan conventies, te zien aan zijn handelsmerk: de slobbertrui. Een eerbetoon aan het eenvoudige milieu waaruit hij voortkomt, zo zegt hij zelf.

Spekman stapt vol in de valkuil van onverschilligheid

Toch werkt het niet voor hem. Spekman stapt vol in de valkuil van onverschilligheid. Zijn verpakking wordt verkeerd geïnterpreteerd: het wordt gezien als onverschillig, onverzorgd, slordig of alternatief en dit ondermijnt de inhoudelijke discussie.

Met zijn slobbertrui laat hij niet alleen zien dat hij lak heeft aan conventies, dit komt ook over als lak hebben aan alles en iedereen.

De informele uitstraling van Hans conflicteert bovendien met het stereotiepe beeld van een moderne politicus. De aandacht blijft daardoor hangen bij de vorm en gaat niet door naar de inhoud.

Positieve visuele handtekening

Als Hans Spekman wilt dat de aandacht naar de inhoud gaat, zal hij zich toch moeten aanpassen. En dan is Steve Jobs een goed voorbeeld waarin de trui als handelsmerk wél werkt.

De zwarte koltrui, een ontwerp van mode-icoon Issey Miyake, met jeans was voor Jobs heel bewust gekozen als zijn uniform. Goed passend bij zijn vakgebied en werkomgeving en daarmee een positieve visuele handtekening.

Het is tot op de dag van vandaag een herkenbaar beeld dat aansluit bij de innovativiteit van Apple en Jobs zelf.

Je kwaliteiten te kort doen

Als je weet waar jij voor staat, kun je jezelf ook op de juiste wijze profileren en verpakken. Wie ben je, waar sta je voor en waar ben je goed in?

Die dingen vormen jouw personal identity: een samensmelting van jouw karaktereigenschappen, talenten, eigenaardigheden en gedrag.

Wanneer je identiteit in overeenstemming is met je imago, het beeld dat buitenstaanders van jou hebben, kom je geloofwaardiger over. Of je nu kiest voor een casual trui of een strak pak, waar het hier vooral om gaat, is dat er eenduidigheid is tussen wie je bent – je identiteit – en hoe je gezien wilt worden door anderen, je imago.

Onderzoek wat het huidige beeld is dat anderen van je hebben en of er stereotypen zijn die je in de weg staan.

Merk je dat je niet verder komt in je loopbaan en krijg je er de vinger niet op waar dat aan ligt? Geeft je leidinggevende aan dat je over de juiste kwaliteiten beschikt, maar krijg je ontwijkende of vage antwoorden als je vraagt waarom je die promotie niet krijgt? Of word je keer op keer afgewezen bij sollicitaties terwijl je profiel prima past bij de vacature?

Kijk dan eens kritisch naar jezelf. Maak foto’s – van top tot teen – en bekijk ze goed: beoordeel het totaalplaatje en beschrijf wat je ziet. Vergelijk dit met het verwachtingspatroon dat hoort bij jouw (gewenste) functie of rol. Misschien ben jij je loopbaan aan het saboteren en doe je jezelf en je kwaliteiten te kort door ze verkeerd te verpakken?

Meer weten over Personal Branding? De nieuwste Masterclass van HR Masterminds gaat over dit thema. Die leert je hoe je jouw kleding, stem en houding in een gesprek of presentatie kunt inzetten, zodat alles ineens klopt. De masterclass kun je bestellen als losse masterclass of je meldt je aan voor het jaarprogramma.

>>> Lees ook: In de spotlights of liever op de achtergrond?

Deel dit artikel

Sascha Bertushttps://www.roomtogrow.nl

Sascha Bertus is imago-expert en auteur. Van haar hand verscheen het (tweede) managementboek ‘Verpak je Succes: Impact maken met je zakelijke profilering’. Sascha is ook managing partner van Room to Grow, gespecialiseerd in zichtbaarheid op de werkvloer en is er voor die mensen die te horen krijgen dat ze zichzelf eens wat zichtbaarder zouden moeten maken.

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?