BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidDe digitale RIE: zelf doen of uitbesteden?

De digitale RIE: zelf doen of uitbesteden?

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Gratis een erkend digitaal RIE-formatje van RIE.nl plukken om zelf even snel door de vragenlijst heen te lopen.

Dat klinkt natuurlijk erg handig, maar menigeen verdwaalt vervolgens in te uitgebreide vragensets en verkeerde interpretaties. Doe jezelf een lol en haal een specialist erbij, dat scheelt bakken met tijd, frustratie en niet te vergeten: geld.

HR Navigator voerde dit voorjaar voor het eerst een groot Preventie Onderzoek uit. Een uniek onderzoek onder aanbieders van preventieve diensten, zoals Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RIE), Preventief Medisch Onderzoek (PMO), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en keuringen. In dit artikel: moet je een digitale RIE zelf invullen of kun je het beter laten doen?

Geen geploeter

Vooropgesteld: ze zijn een zegen, die moderne tools. Vroeger waren werkgevers vele kostbare uren kwijt om een RIE op te leveren, waarbij ze vaak niet eens wisten of ze wel de goede informatie hadden ingevuld.

Met de vele elektronische portals is dit leed geleden. Vanachter je beeldscherm wordt je soepel door het proces geleid. Weg met het geploeter van voorheen: je bent veel sneller klaar en het actueel houden van de RIE is een stuk eenvoudiger. Toch?

Een adder in het gras

Ook in dit digitale gras zit een adder. Zonder voorkennis van de materie en achtergrondkennis van de tool (zoals bijvoorbeeld te vinden op RIE.nl) is het resultaat niet zelden een bizar lange rapportage met honderden actiepunten voor het PvA. Heel compleet natuurlijk, maar vaak ook te veel van het goede. Oorzaak: de instrumenten op RIE.nl zijn generiek en niet toegespitst op jouw organisatie. Wel gratis, niet pragmatisch. Één keer raden waar dit document straks terecht gaat komen: onder in de la.

Driloefening?

Maar de RIE is niet bedoeld als driloefening. Het is juist een prima instrument om je bewust te laten worden van de risico’s in je organisatie. Pak het slim aan en laat de digitale RIE invullen door een specialist in jouw branche. Die kent jouw sector, de achtergrond van de vragen en de tool zelf. Zijn input is sneller en slimmer en leidt tot een korte en krachtige managementsamenvatting en een beknopter PvA.

Ruimschoots terugverdiend

Wie wordt er niet blij van een concrete actielijst waaraan je personen en data kunt koppelen? Zo werkt de RIE zoals het moet: als een soort workflowsysteem voor risicomanagement en arbeidsveiligheid.

Taken en verantwoordelijkheden zijn concreet en helder belegd, en het dossier blijft doorlopend op orde. En je investering in de specialist? Die valt a) heel erg mee en b) verdien je ruimschoots terug in je eigen bespaarde uren van invulwerk en frustratie.

Werkgevers willen graag zoveel mogelijk zelf doen: prima eigenschap, maar de slimmerds weten ook wanneer een specialist het beter én goedkoper doet.

Met meer dan 50 deelnemende dienstverleners is het Preventie Onderzoek 2017 direct het grootste onderzoek van Nederland. Via uitgebreide vragenlijsten en meer dan 25 verdiepende gesprekken op directieniveau werd een goed inzicht verkregen in ‘de stand van preventieland’. Ingezette professionals zijn naast de diverse kerndeskundigen (veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen en bedrijfsartsen) vooral gezondheids- en bewegingswetenschappers en af en toe een commerciële data-analist.

Deel dit artikel

Bob Zeegers en Marco de Zeeuw

Bob Zeegers en Marco de Zeeuw zijn beide partner van HR Navigator. Zij ondersteunen jaarlijks bijna 1.000 werkgevers bij het selecteren van een preventiedienst, arbodienst of een HR- of verzuimsysteem.

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?