BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame Inzetbaarheid Elke preventiespecialist zijn eigen koninkrijk?

Elke preventiespecialist zijn eigen koninkrijk?

Preventiemarkt bestaat uit los zand

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Preventieve diensten bestaan er in soorten en maten. Vorm en inhoud zijn net zo verschillend als de specialisten die je ervoor nodig hebt.

Geen verrassing natuurlijk, maar tegelijk is iedereen het erover eens dat preventie een integrale aanpak nodig heeft, wil je er tenminste een doorlopende verbetercyclus van maken voor je organisatie. Welke partij durft de regie te nemen?

HR Navigator voerde dit voorjaar voor het eerst een groot Preventie Onderzoek uit. Een uniek onderzoek onder aanbieders van preventieve diensten, zoals Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RIE), Preventief Medisch Onderzoek (PMO), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en keuringen.

In dit artikel: hoe is er meer samenhang tussen de vele preventie-aanbieders te creëren, zodat een doorlopende verbetercyclus kan ontstaan?

Gescheiden werelden

De wereld van preventieve diensten is kleurrijk. Arbodiensten voor all-in ondersteuning, veiligheidskundige bureaus die vooral RIE’s bieden, PMO-specialisten met allerlei achtergronden (van medisch tot IT) en PSA-experts.

In de praktijk blijken deze aanbieders elkaar nauwelijks te kennen of te spreken en ook niet altijd te waarderen. De ‘preventoloog’ denkt nauwelijks curatief, de arbodienst nog altijd te weinig preventief. De technisch ingestelde veiligheidskundige heeft weinig met PSA en de A&O’er weet op zijn beurt weer niks van machineveiligheid.

Los zand

Logisch, kunnen we dan zeggen, het zijn nu eenmaal specialisten. Techneuten hoeven echt geen verstand te hebben van organisatie- en talentontwikkeling. Een HR-expert ga je niet bevragen over chemische blootstellingsrisico’s.

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel geen enkele aanbieder een echt integraal aanbod heeft. Resultaat is dus dat er vaak sprake is van los zand, veel projectjes en een breed speelveld aan gespecialiseerde dienstverleners.

Juiste professional op elk thema

Tegelijk is iedereen het er roerend over eens dat preventie vooral een doorlopende integrale verbetercyclus is, à la de plan-do-check-act cirkel van Deming. Dit nobele streven wordt alleen werkelijkheid als je werkt met de juiste professional voor elk thema. Dan heb je dus wel professionals nodig die elkaar kunnen verstaan en aanvullen. En vooral die experts die begrijpen dat ze over hun muurtjes moeten kijken om hun opdrachtgevers echt vooruit te helpen in preventie.

Neemt de arbodienst weer de regie?

Dus waar zijn de partijen die de broodnodige samenhang tussen de vele aanbieders kunnen realiseren? Gaan de arbodiensten dit doen? Sinds 2005 hebben ze zich vooral tot de rol van verzuimbegeleider laten beperken. Maar de arbodienst lijkt, met de nieuwe arbowet in de hand, de aangewezen speler om deze brede adviesrol in te gaan vullen. Wie durft?

Met meer dan 50 deelnemende dienstverleners is het Preventie Onderzoek 2017 direct het grootste onderzoek van Nederland. Via uitgebreide vragenlijsten en meer dan 25 verdiepende gesprekken op directieniveau werd een goed inzicht verkregen in ‘de stand van preventieland’. Ingezette professionals zijn naast de diverse kerndeskundigen (veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen en bedrijfsartsen) vooral gezondheids- en bewegingswetenschappers en af en toe een commerciële data-analist.

 

Deel dit artikel

Bob Zeegers en Marco de Zeeuw
Bob Zeegers en Marco de Zeeuw

Bob Zeegers en Marco de Zeeuw zijn beide partner van HR Navigator. Zij ondersteunen jaarlijks bijna 1.000 werkgevers bij het selecteren van een preventiedienst, arbodienst of een HR- of verzuimsysteem.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?