BG_bird2100% onafhankelijk

Doomsday 21122012

2013: een jaar om naar uit te zien volgens bedrijfsarts Pieter de Jongh

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

De laatste tijd zie je veel mensen met burn-out. Zelfs de opperman van Akzo is omgevallen. Terwijl de herfst hoogtij viert, vallen de mensen van hun stoel.

Het is nog maar de vraag of het echt toeneemt, het aantal vallende mensen. Ondanks alle positieve cijfers over langer leven en gezonder leven, willen we liever horen hoe slecht het is gesteld met ons. En toch… je zult maar vallen.

Recent was het de week van de armoede. Terwijl mondiaal de armoede afneemt, was  het deze week heel erg.

Het is ook erg. De werkeloosheid neemt toe. Dat gebeurt in tijden van crisis. De WW wordt nu gekort. Dat is toch raar als je weet dat je meer werkelozen hebt? Die hebben juist die WW hard nodig. Neen, dat is niet raar: meer WW-ers kosten nog meer geld. Dus: korter die WW. Zal dit de arbeidsmarkt flexibeler maken? Zullen mensen in de WW nu sneller ander werk vinden? Eerlijk gezegd denk ik het wel. Nood maakt flexibel…je zult maar een gezin hebben en een te dure huurwoning.

Zullen mensen beter gaan werken en gemotiveerder werken als ze weten dat de WW korter is? Neen, dat denk ik niet. Zo ver vooruit kijkt niemand. Elke dag is er een. Je rookt, terwijl je weet dat iedereen er kanker van kan krijgen. Behalve jij dan.

Na deze herfstige gedachten kijk ik even vooruit. Niet te ver, want dat kan ik niet. Deze winter start met de uber doomsday 21122012. Een mooi begin! Hebben we die gehad, dan komt de kerstman langs. Deze goedgemutste man hohoho-houdt niet van onzin en laat iedereen weten dat geluk te koop is. Dan op naar de jaarwisseling, waarop velen zich onschendbaar wanen en uit de losse pols hun vingers afsteken.

2013 dan. Let  niet op het getal 13 want de Kabbala – meesterlijke leer der getallen – ziet hier niets kwaads in. Het staat voor liefde, zorg en eenheid. So far so good. Verder kijk ik even niet: 2013, een jaar om naar uit te zien.

Deel dit artikel

Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?