BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingDrukke decembermaand verstoort bij een op vier werknemers balans tussen werk en...

Drukke decembermaand verstoort bij een op vier werknemers balans tussen werk en privé

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

We zitten in de drukste maand van het jaar. Arbo Unie onderzocht hoe het is gesteld met de decemberstress van Nederlanders.

Wat blijkt: hoewel het merendeel van de werknemers niet meer werkstress ervaart, geeft een op de vier werknemers wel aan dat in december de balans tussen werk en privé wordt verstoord.

Ook opvallend: vrouwen hebben in december meer last van stress dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Arbo Unie onder 1000 Nederlanders.

Invloed decembermaand op werkstress

December is een volle maand, door de feestdagen, schrijven van gedichten, kerstdiners, kopen van cadeaus en de vele boodschappen. Natuurlijk levert de maand ook altijd veel leuke momenten, verbinding en energie op.

Arbo Unie onderzocht hoeveel invloed de decembermaand heeft op de werkstress en de kwaliteit van werk. Het valt op dat het aantal vrouwen dat meer werkstress ervaart in december, aanzienlijk hoger ligt dan het aantal mannen. Meer dan 35 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan meer werkstress te ondervinden in december, tegenover 28 procent van de mannen.

Meer dan de helft van de vrouwen die meer werkstress ervaren in december, is tussen de 16 en 29 jaar. Ook bij de mannen valt op dat met name jongere werknemers vaker last ondervinden, dan oudere werknemers.

Verder valt op dat mensen met kinderen meer werkstress voelen dan de mensen zonder kinderen. Het onderzoek laat ook zien dat, ondanks de toenemende (sociale) drukte in de decembermaand, 68 procent van de werknemers geen extra werkstress ervaart.

Balans tussen werk en privé wordt verstoord

Een op de vier werknemers vindt dat in december de balans tussen werk en privé meer wordt verstoord dan in andere maanden. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken, zeggen Jeroen Stoffelsen en Jan van den Hoogen, beiden Strategisch Arbeids- en Organisatie Adviseur bij Arbo Unie.

December is een leuke maand, met veel gezelligheid en borrels. Maar het zorgt er ook altijd voor dat de agenda van werknemers veel voller zit dan normaal. Er zijn meer sociale activiteiten en er moet gewoon veel geregeld worden.

“Om te voorkomen dat de balans tussen werk en privé in gevaar komt, is het belangrijk om goede afspraken te maken over welke taken iemand doet, bereikbaarheid en ook de productiviteit. Door het concreet te maken, weet iedereen waar hij aan toe is. Bespreek actief met je medewerkers de werk-privé balans en maak, indien nodig, afspraken om te voorkomen dat het tot een disbalans leidt”, zegt Stoffelsen.

Dit begint ook met bewustwording bij de werkgever, zegt Van Den Hoogen. “Ben je als werkgever bewust dat medewerkers ook privé-activiteiten hebben en maak heldere afspraken over eventuele deadlines. Met name bij last minute opdrachten, bijvoorbeeld in verband met de jaarafsluiting. We moeten voorkomen dat de balans in december wordt verstoord. Want het allerbelangrijkste is om te genieten van deze maand en extra verbinding te maken met dierbaren.”

Positief om hierbij te vermelden is dat het plezier dat werknemers ervaren in hun werk, bij de meesten (88 procent) niet daalt. Ook geeft een ruime meerderheid (bijna 87 procent) van zowel de mannen als de vrouwen aan, dat de productiviteit en kwaliteit van werk in december niet achteruit gaat.

Hulp vanuit werkgevers

De juiste balans tussen werk en privé blijkt dus belangrijk te zijn om een toename van werkstress in een drukke maand te vermijden.

Werkgevers kunnen hierbij een rol spelen, door het ondersteunen van werknemers in het vinden en waarborgen van deze balans. Het gaat hierbij echt om maatwerk. Een deel geeft aan ondersteuning van de werkgever te willen hebben, terwijl een andere groep het zelf wil regelen. Uit de cijfers blijkt dat lang niet alle werkgevers rekening houden met de drukke decemberperiode.

Deel dit artikel