Een derde van de mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, verandert de leefstijl niet.

Veel diabetespatiënten blijken, net als veel gezonde mensen, moeite te hebben om hun leefstijl aan te passen. Van de diabetes type 2-patiënten kampt 83 procent met overgewicht. Een minderheid volgt een dieet. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

GfK onderzocht, in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie, of mensen met diabetes type 2 hun leven veranderen nadat de diagnose is gesteld.  Gaan zij meer sporten, anders eten of eten ze minder van bepaalde voedingsmiddelen? En krijgen ze voldoende advies na de diagnose?

Geen verandering in leefstijl

Diabetes type 2 is een serieuze ziekte die steeds meer mensen treft. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op diabetes type 2. Nadat diabetes type 2 is vastgesteld, kan een gezondere leefstijl het verloop van de ziekte afremmen.

Een op de drie (34 procent) van de diabetes type 2-patiënten geeft aan dat de leefstijl niet is veranderd na de diagnose.

Een derde geeft aan meer te willen gaan bewegen en een derde zegt meer te gaan letten op gezonde voeding. De bereidheid om gezonder te gaan leven is bij de gemiddelde Nederlander significant hoger.

Meer mannen dan vrouwen hebben diabetes type 2

Het onderzoek van GfK geeft veel inzicht in hoe de groep diabetes type 2-patiënten er uitziet. Zo komt diabetes type 2 vaker voor bij mannen (55 procent) dan bij vrouwen (45 procent), vaker bij laag- dan bij hoogopgeleiden en vaker bij oudere mensen. Zo’n 81 procent maakt gebruik van medicatie.

Overgewicht bij 83 procent

Van alle diabetes type 2-patiënten heeft 83 procent te maken met overgewicht. Zo’n 42 procent van de diabetes type 2-patiënten heeft een BMI hoger dan 30. Een kwart van hen komt na de diagnose nog aan.

Volgens GFK is er nog een wereld te winnen voor mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. Van degenen die hun leefstijl wel hebben veranderd, is het merendeel heel positief: 81 procent is blij met de veranderde leefstijl en 69 procent voelt zich er fitter door.

Het onderzoek is verricht onder 578 diabetes type 2-patiënten boven de 35 jaar.