BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingEén op de vijf jonge artsen kampt met burn-out klachten

Eén op de vijf jonge artsen kampt met burn-out klachten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Van alle zorgverleners staat de mentale fitheid van de jongste generatie zorgverleners tot 35 jaar het meest onder druk.

Ten opzichte van 2017 kregen zij meer last van burn-out-klachten en worstelen zij vaker met de werk-privésituatie.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten uit de tweejaarlijkse ‘Quickscan Bezieling’.

Gemiddelde zorgverlener meer bevlogen

In opdracht van VvAA onderzocht onderzoeksbureau Triple i Human Capital dit najaar de bezieling onder ruim tweeduizend zorgverleners. Van alle beroepsgroepen rapporteren de medisch specialisten de hoogste werkdruk, in combinatie met een toenemende disbalans tussen werk en privé.

Gevraagd naar hun toekomstperspectief, geeft slechts een derde van de zorgverleners aan tot hun pensioen in de zorg te willen blijven werken.

Het onderzoek toont aan dat de mentale energie van zorgverleners relatief stabiel is en zelfs een licht positieve trend vertoont. Ten opzichte van de gemiddelde Nederlandse werknemer is de gemiddelde zorgverlener in Nederland meer bevlogen (15 versus 20 procent) en heeft hij of zij minder last van burn-outklachten (15 procent versus 12 procent).

Jongste generatie meest onder druk

Kijkend naar de verschillen tussen de leeftijdsgroepen wordt duidelijk dat de ‘mentale energie’ van de jongste generatie zorgverleners anno 2019 het meest onder druk staat.

Ten opzichte van 2017 is het aantal zorgverleners tot 35 jaar oud met burn-outklachten gestegen van 13 procent naar 20 procent. Dit percentage ligt daarmee 5 procent hoger dan de landelijke benchmark.

De jongste leeftijdsgroepen (jonger dan 35 jaar en tussen 36 en 45 jaar) hebben eveneens, meer dan voorheen en meer dan oudere collega’s, moeite met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Zo’n 18 procent van beide leeftijdsgroepen ondervindt hierin vaak of altijd problemen.

Autonomie

De jongste groep zorgverleners (onder de 35 jaar oud) ervaart bovendien de minste ‘regelruimte’, ofwel, autonomie op het werk.

Op een schaal van 1 tot 5 geven zij hun regelruimte een 2,7. Hun oudere collega’s komen rond de 3,5 uit. Ook al is de ervaren waardering van patiënten volgens alle zorgverleners gestegen, de jongste groep zorgverleners ervaart van alle leeftijdsgroepen de minste waardering.

Ondersteuning is zwaktebod

Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat het taboe op ondersteuning door een coach het hoogst is onder de jongste generatie, terwijl zij er, van alle leeftijdsgroepen, mogelijk het meest aan zouden kunnen hebben.

11 procent van de zorgverleners onder de 35 jaar geeft aan dat het werken aan je persoonlijke ontwikkeling met een coach, door zijn of haar collega’s wordt gezien als een zwaktebod.

Bevlogenheid, werkdruk, disbalans werk-privé

Over tijd zijn de medisch specialisten van alle beroepsgroepen het meest stabiel qua bevlogenheid. Van alle beroepsgroepen rapporteren zij echter wel de hoogste werkdruk én een stijgende disbalans tussen werk en privé. Deze disbalans vormt een zwaarwegende factor in het veroorzaken van burn-outklachten.

Net als de huisartsen geven de medisch specialisten aan de minste regelruimte op het werk te ervaren.

Onder huisartsen zet de stijgende lijn van de bevlogenheid verder door. Bij de fysiotherapeuten heeft er sinds 2017 een opvallende daling in de bevlogenheid plaatsgevonden: van 31 naar 18 procent. Het aantal fysio’s met burn-outklachten is echter met 1 procent gedaald.

Slechts een derde wil werken tot pensioen

Gevraagd naar de mate waarin zorgverleners het werken in de zorgsector zouden aanraden, geeft ongeveer de helft aan dit te doen.

Ten aanzien van hun eigen loopbaan in de zorg geeft slechts een derde van alle zorgverleners – met uitzondering van de tandartsen (50 procent) – aan tot het pensioen te willen werken. De jongste generatie is hierin het minst positief.

20 november: kick-off nieuwe beweging van jonge dokters

De Jonge Specialist, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH) en VvAA, ondernemen al actie op de uitkomsten die onder meer in de Quickscan Bezieling aan de orde komen.

Samen lanceren zij woensdagavond 20 november a.s. een nieuwe beweging van jonge dokters. Centraal binnen die beweging staan oplossingen op het gebied van werkplezier, mentaal fit zijn en blijven en méér tijd voor de patiënt. Het welzijn van artsen is cruciaal voor het leveren van goede en veilige zorg. Daarom staat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eveneens achter dit initiatief.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?