BG_bird2100% onafhankelijk
PSA FNV: werkdruk in verpleeghuizen blijft groot

FNV: werkdruk in verpleeghuizen blijft groot

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het plan van staatssecretaris Van Rijn biedt volgens FNV geen oplossingen voor de problemen in de zorg.

Van Rijn komt met een plan voor meer toezicht, meer cliëntenraden, meer inspectie, maar het gaat niet over het verzachten van zijn rigoureuze bezuinigingen in de zorg en meer zorgmedewerkers.

Werkdruk te hoog

Medewerkers in de zorg geven massaal aan de werkdruk te hoog is. Dit komt doordat er te weinig collega’s zijn. Op dit moment worden veel zorgmedewerkers, ook in de verpleeg- en verzorgingshuizen, ontslagen.

Onlangs publiceerde FNV een onderzoek onder verpleeg- en verzorgingshuismedewerkers. Driekwart van de zorgverleners gaf aan dat er regelmatig te weinig personeel is in het verpleeghuis.

Verder stelt 51 procent dagelijks te weinig tijd te hebben voor de bewoners van het verpleeghuis. Meer dan de helft geeft aan dat het regelmatig voorkomt dat ouderen meer dan een uur zonder professioneel toezicht zitten.

Volgens FNV gaat het plan van Van Rijn deze problemen niet oplossen. Het bevat geen norm voor personeelsbezetting in verpleeghuizen, terwijl onlangs nog een motie voor deze concrete bezettingsnorm is aangenomen. De FNV wil dat die norm er alsnog snel komt en wil betrokken worden bij het bepalen ervan.

Stopzetten bezuinigingen

De FNV dringt er verder bij het kabinet op aan bezuinigingen op de verpleeg- en verzorgingshuizen stop te zetten. Het allerbelangrijkste is nu dat er orde op zaken gesteld wordt in de verpleeghuizen. Pas daarná zou bekeken moeten worden of verdere bezuinigingen haalbaar zijn.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!