BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimHelft ondernemers vermoedt verzuimfraude bij medewerkers

Helft ondernemers vermoedt verzuimfraude bij medewerkers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De kennis van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB over de regels voor langdurig verzuim schiet danig tekort.

Slechts de helft weet precies welke informatie bij wie aangeleverd moet worden als een medewerker (langdurig) ziek is.

Ook weten veel ondernemers niet wat ze wel en niet mogen vragen als een medewerker zich ziek meldt.

Door dat gebrek aan kennis lopen MKB’ers onnodige financiële risico’s: de kosten van een langdurig zieke medewerker kunnen over een tijdsbestek van twaalf jaar oplopen tot 200.000 euro.

Geen grip op langdurig verzuim

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon Nederland onder ruim 150 ondernemers en HR-professionals die binnen hun MKB-organisatie (10 – 250 medewerkers) voor het verzuimbeleid verantwoordelijk zijn.

Bijna de helft van de respondenten zegt geen grip te hebben op langdurig verzuim. Bijna vier op de tien geeft aan te weinig verstand van de regels te hebben om goed verzuimbeleid uit te zetten.

Ook opvallend is dat de helft van de Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB gevallen kent waarbij het sterke vermoeden bestaat dat een medewerker misbruik maakt van de sociale voorzieningen rond langdurig verzuim.

Privacy werknemer

Ondernemers denken vaak dat ze om privacyredenen niet mogen doorvragen als een werknemer zich ziek meldt. Dat is volgens Aon een misvatting: een werkgever mag alles vragen. De medewerker is alleen niet tot antwoorden verplicht.

Aon ziet in de praktijk dat doorvragen en het tonen van betrokkenheid langdurig verzuim kan voorkomen. Maar liefst 61 procent van het langdurig verzuim heeft een niet-medische oorzaak.

Een werkgever die weet wat er speelt, kan zijn medewerkers ook beter helpen. Meestal waardeert een medewerker het juist als zijn werkgever begrip toont voor zijn situatie.

Drie tips om langdurig verzuim te voorkomen

Bij het voorkomen van ziekteverzuim leggen werkgevers nog vaak de focus op medische preventie, zoals een preventief medisch onderzoek, gezond eten in de kantine of het stimuleren van sporten, stelt Aon.

Zulke maatregelen zijn een prima wapen tegen chronische welvaartsziekten, maar bieden geen oplossing voor verzuim dat privéproblemen als achterliggende oorzaak heeft.

Om langdurig verzuim met een niet-medische oorzaak te voorkomen, geeft Aon werkgevers drie tips:

 1. Toon oprechte interesse:
  vraag niet alleen maar vluchtig naar iemands algehele functioneren, maar toon oprechte interesse in de medewerker als mens. Serieuze aandacht kan veel verzuim voorkomen.
 2. Blijf in gesprek:
  een serieus gesprek één keer per jaar is niet genoeg om het welzijn en functioneren van medewerkers goed te volgen. Vraag ook tussentijds regelmatig naar hun persoonlijke situatie op het werk én daarbuiten. Zo weet u wat uw medewerkers bezighoudt, ook als iemand langer uitvalt.
 3. Bespreek met een zieke medewerker wat hij of zij nog wél kan:
  w
  erkgevers en werknemers hebben bij een verzuimmelding vaak vooral oog voor wat niet meer kan. Het is veel beter om te bespreken wat nog wel kan. Iemand met een gebroken voet hoeft niet per se thuis te zitten totdat hij uit het gips is. Hij kan met een collega meerijden of vanuit huis werken. Wees creatief, dat is ook in het belang van medewerkers zelf.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?