Maar liefst 48 procent van alle werkende Nederlanders stelt dat er binnen zijn of haar organisatie te veel wordt vergaderd.

Dit blijkt uit onderzoek van Inhuren.com onder 1.157 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard.

Van alle ondervraagden vindt bijna de helft dat zijn werkgever een limiet moet stellen aan het aantal dagelijkse vergader-uren.

Vergaderlimiet

Opvallend genoeg lijken mannen een grotere afkeer van vergaderen te hebben dan hun vrouwelijke collega’s.

Zo stelt 51 procent dat er binnen hun organisatie te vaak wordt vergaderd en pleit hetzelfde percentage voor een vergaderlimiet.

Onder vrouwen bedragen deze percentages slechts 45 en 44 procent.

mannen voorstander limiet

Volgens Inhuren.com zijn bepaalde softskills zoals geduld, luistervermogen en goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar om productief te kunnen overleggen.

Omdat deze softskills bij vrouwen vaak van nature beter zijn vertegenwoordigd, kan dit verklaren waarom mannen hier vaker het nut niet van inzien.

Nutteloos overleg

Vergaderingen dienen ervoor om gezamenlijk beslissingen te nemen en knopen door te hakken. Toch is dit niet altijd het geval, blijkt uit het onderzoek.

De belangrijkste reden voor deze vergaderfrustratie onder een aanzienlijk deel van werkend Nederland, lijkt het gebrek aan tastbare resultaten te zijn.

vergaderen per provincieZo zegt 78 procent van de ondervraagden weleens deel te hebben uitgemaakt van een nutteloos overleg.

En twee derde stelt dat er binnen hun organisatie te veel mensen deelnemen aan een vergadering.

In Zeeland is dit zelfs 84 procent.

Ook duren vergaderingen volgens 71 procent van de werkenden te lang.

Het is daarom extra frustrerend dat meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft dat belangrijke beslissingen voornamelijk buiten vergaderingen worden genomen.

Een overleg waarbij een probleem vanuit meerdere hoeken wordt belicht en besproken, is vanuit de theorie een superidee. Helaas wijzen de onderzoeksresultaten uit dat het nog weleens verkeerd gaat. Ophouden met vergaderen is volgens Wouter Meens van Inhuren.nl echter geen optie: “De realiteit is dat je waarschijnlijk alleen maar beter wordt in vergaderen door meer te vergaderen”.

Productiviteit

Niet alleen leidt de hoeveelheid (nutteloze) vergaderingen tot veel irritatie onder werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat hun productiviteit eronder te lijden heeft.

Zo stelt maar liefst 60 procent van de werknemers dat vergaderingen ervoor zorgen dat ze minder productief zijn gedurende de resterende werkdag. Opvallend genoeg hebben mannen (64 procent) vaker last hiervan dan vrouwen (54 procent).

Belangrijke beslissingen

beslissingen buiten vergaderingen

Op de werkvloer wordt er niet alleen tijdens vergaderingen overlegd.

Je loopt bijvoorbeeld even naar het bureau van een collega of je legt een lastige kwestie voor aan je manager.

Belangrijke beslissingen worden daardoor regelmatig buiten officiële vergaderingen om genomen.

In Drenthe is dit het vaakst het geval. Daar worden in 71 procent van de gevallen belangrijke beslissingen vooral buiten besprekingen om genomen.

Wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee tot vijf uur per week aan het vergaderen zijn.

Dagvoorzitters en improvisatiecabaretiers Michel Verheijden en Erik Kuperus zijn een petitie gestart voor een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten.

Tijdens hun jarenlange ervaring op allerlei bijeenkomsten valt het hen steeds meer op dat, ondanks de goede bedoelingen en zuivere intentie, deze vergaderingen, congressen, seminars en meetings feitelijk niet zoveel opleveren als gehoopt.

Aangezien tijd het enige van waarde is waarvan we allemaal evenveel hebben en dat uiteindelijk op raakt, willen zij dat deze verspilling van tijd en energie stopt.

Ze hebben op https://zondevandetijd.com/burgerinitiatief een petitie geplaatst waarin zij een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten voorstellen. Zij geloven echter wel in ontmoetingen, maar dan wel met een vooraf helder gesteld doel.