BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten

Wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Dagvoorzitters en improvisatiecabaretiers Michel Verheijden en Erik Kuperus zijn een petitie gestart voor een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten.

Ze hebben op https://zondevandetijd.com/burgerinitiatief een petitie geplaatst waarin zij een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten voorstellen.

Tijdens hun jarenlange ervaring op allerlei bijeenkomsten valt het steeds meer op dat, ondanks de goede bedoelingen en zuivere intentie, deze vergaderingen, congressen, seminars en meetings feitelijk niet zoveel opleveren als gehoopt. Aangezien tijd het enige van waarde is waarvan we allemaal evenveel hebben en dat uiteindelijk op raakt, willen zij dat deze verspilling van tijd en energie stopt.

Vergaderen niet noodzakelijk

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee tot vijf uur per week aan het vergaderen zijn. Ruim de helft van deze mensen hebben het gevoel dat zijn of haar aanwezigheid hierbij niet noodzakelijk was.

Ditzelfde onderzoek laat zien dat mensen gemiddeld vijf dagen per jaar buitenshuis op een bijeenkomst zijn. Deze bijeenkomsten scoren een 8 op “leuk” en slechts een magere 6 op “nuttig”.

Wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten

Om ervoor te zorgen dat tijd niet langer wordt verspild, willen Michel en Erik een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten. Zij stellen voor om voor elke meeting vooraf een helder meetbaar doel te formuleren. Na de bijeenkomst wordt dit doel gemeten. Indien dit niet gehaald wordt, ben je als organisatie verplicht de tijd van de deelnemers te compenseren.

‌Zij geloven dat deze wet bijdraagt aan een betere werksfeer, meer verantwoordelijkheid en een enorme toename van de productiviteit van organisaties. Ook heeft deze wet een positief effect op het verlagen van de werkdruk, het vergroten van werkgeluk, het verminderen van ziekteverzuim en méér winstgevendheid. Eén simpele regel, die ervoor zorgt dat ondernemend Nederland en haar medewerkers meer plezier in hun tijd hebben.

Forse besparing loonkosten

Een snel rekensommetje (zie kader) laat zien dat wanneer deze wet wordt ingevoerd de BV Nederland ruim 12 miljard aan loonkosten kan besparen, alleen aan vergaderingen. En dan laten we het geluk dat dit oplevert nog buiten beschouwing, maar dat is natuurlijk onbetaalbaar.

Rekensom
8,9 miljoen mensen x 2.5 uur = 22.25 miljoen uur x 40 weken = 890 miljoen uur x 14,40 =12816000000 (vergaderingen)

Deze petitie wordt gesteund door diverse experts op het gebied van live meetings en organisaties. Michel en Erik willen overigens geen verbod op meetings, want zij geloven namelijk in ontmoetingen, vooral met een helder doel.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?