BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en Antwoord Hoe bereid ik me voor op een bommelding?

Hoe bereid ik me voor op een bommelding?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Hoe bereid ik me voor op een bommelding?

Antwoord:
Bij een calamiteit heb je slechts de helft van je hersencapaciteit tot je beschikking. De andere helft is zo geschrokken dat die er nog even van moet bijkomen.

Om er zeker van te zijn dat u op die kritieke momenten van een calamiteit het juiste doet, stelt u een bedrijfsnoodplan en procedures op. In dit bedrijfsnoodplan plan stelt u vast met welke mogelijke noodscenario’s je als bedrijf rekening moet houden.

Dit zijn noodsituaties die nog niet door de standaard beheersmaatregelen in uw bedrijf zijn afgedekt of niet afgedekt kunnen worden. Een noodscenario kan zijn een bommelding, gaslekkage, hartfalen bij medewerkers etc.

  • Stap 1: schat in of een bommelding een reëel noodscenario is voor uw organisatie. Zo ja, dan is het belangrijk dat je dit scenario opneemt in het bedrijfsnoodplan.
  • Stap 2: werk het scenario van een bommelding tot in de kleinste puntjes uit: waar komt de melding binnen, welke informatie wordt aan de telefoon medegedeeld – b.v. plaats, tijdstip, groepering, reden – welke acties moet u opstarten, wie (incl. externe hulpdiensten) moet u hiervan op de hoogte brengen. Zorg voor een geschreven protocol voor de telefonisten om bij een bommelding zoveel mogelijk informatie te noteren. Stel een protocol op voor de bedrijfshulpverleners of ontruimers om een ‘stille’ ontruiming op te starten. Dit om paniek in de organisatie te voorkomen. Verder dient u externe hulpdiensten, zoals de politie, te waarschuwen. Kortom, het zijn veel activiteiten die u in een korte tijd moet starten en waarbij u gemakkelijk iets vergeet.
  • Stap 3: nu het scenario “Bommelding” vastligt, is het belangrijk dat de betrokken medewerkers, telefonisten en de bedrijfshulpverleners weten wat zij moeten doen. De beschreven stappen moeten voldoende gedetailleerd zijn tot aan de actuele telefoonnummers toe. Oefen vervolgens in de praktijk wat men moet doen bij een bommelding. Zo komt u erachter u of het stappenplan “Bommelding” werkt in de praktijk. Mogelijk dient u het stappenplan verder aan te scherpen.

Deel dit artikel

Theo Casteel
Theo Casteelhttp://www.cast-advies.nl/

Theo Casteel, Hogere Veiligheidskundige, Prevent Partner

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?