BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelasting Hoe help je werknemers met problemen?

Hoe help je werknemers met problemen?

Over hulp aan medewerkers met problemen, waar uw grenzen liggen, wat u beter wel en niet kunt doen

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Uw medewerkers kunnen problemen van allerlei aard hebben. Financiële problemen, drank- of drugsproblemen, relatie- of gezinsproblemen, problemen rondom opvoeding van pubers, stress of wat dan ook.

Problemen beïnvloeden de werkmotivatie, de psychische toestand van uw werknemer, mogelijk verzuim, stressbestendigheid, enthousiasme, oplettendheid, humeur, klantvriendelijkheid en prestaties.

Het welzijn van uw werknemer is uw belang. U kunt daar veel in betekenen, zelfs zonder dat u daar veel geld in hoeft te investeren. U kweekt wel goodwill en loyaliteit.

Waar is goodwill en loyaliteit voor nodig?

Allereerst voor een goede relatie. Dat kan van pas komen als u eens een extra beroep op uw medewerkers moet doen. Maar bedenk ook dat in de toekomst een tekort aan arbeidskrachten dreigt.

Zodra ze bij uw buurman meer kunnen verdienen zijn ze weg! Behalve wanneer ze beseffen dat ze een goede baas hebben. Sterker nog: ze zullen vertellen over hun betrokken werkgever, waardoor u gemakkelijker aan personeel komt.

Besef dat investeren (niet zozeer in geld, maar in aandacht) vruchten afwerpt. U kunt het zich niet veroorloven het welzijn van uw medewerkers te negeren.

Hoe weet u wat uw personeel nodig heeft?

De een heeft grote financiële problemen, vraagt regelmatig om voorschotten en telkens weer herhalen dezelfde problemen zich. De ander heeft relatieproblemen. Weer een ander maakt steeds ruzie met collega’s, en u weet niet wat er aan de hand is.

Wat heeft men nodig? En moet u zich daar allemaal mee bezig houden? Alsof u niks anders te doen heeft. Als u uw medewerker erop wijst dat hij naar een instelling voor maatschappelijk werk kan gaan, en/of naar een schuldhulpverlener dan doet u al goed werk. Hulp vragen is de eerste stap.

Signalen

 • uw werknemer leent geld van een collega of vraagt u om een voorschot
 • hij wil extra uren werken/uitbetaling van vakantie-uren
 • hij komt regelmatig te laat (grijs verzuim), te vroeg weg, meldt zich ziek
 • hij heeft conflicten, een slecht humeur of is minder enthousiast
 • prestaties verminderen

Bij problemen (vooral conflicten op de werkvloer of problemen in de privésfeer) stelt men zich vaak (te) terughoudend op. Schakel daarom mensen in die van wanten weten, mensen die kunnen adviseren wat u beter wel en niet kunt doen.

Bij sommige bedrijven bestaat de neiging om oplossing op korte termijn te bieden (bv. voorschot op het vakantiegeld). In sommige gevallen is dit een oplossing maar het is niet zonder risico: als de werknemer ontslag neemt dient de schuld te worden terugbetaald.

Tips

 • spreek hem aan onder vier ogen
 • beschrijf concreet gedrag (bv. ik merk dat je vaak te laat komt, ik hoor je de laatste tijd zo veel mopperen, gisteren had je ruzie en vorige week ook al)
 • zeg dat je hulp wilt bieden (dat je wilt luisteren) maar ook dat hij (als het om privézaken gaat) niet per se hoeft te vertellen wat er aan de hand is, maar dat je wel wilt dat hij zijn problemen oplost
 • als er ongenoegens/conflicten zijn rondom werk, laat hem de problemen uitleggen en doe er wat aan (of laat er wat aan doen)
 • wijs hem op de mogelijkheden om hulp te krijgen (liefst met een folder in de hand)
 • zeg dat je er binnen twee dagen/een week/een maand op terugkomt en doe dat ook
 • vraag hem of en hoe hij actie heeft ondernomen en steun hem hierin. Vraag regelmatig (onder 4 ogen) hoe het met hem gaat (ook als het om privézaken gaat). Geef aan dat hij inhoudelijk niets hoeft te vertellen, maar dat het puur belangstelling/zorg is. Bemoeizucht wordt niet gewaardeerd, zorg wel.

 

Deel dit artikel

Nellie Timmermans
Nellie Timmermanshttp://www.interpunctie.nl/

Nellie Timmermans-van de Kamp is werkzaam bij Interpunctie.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?