BG_bird2100% onafhankelijk
ToolsHumannet past beveiliging verzuimsysteem aan na onderzoek CBP

Humannet past beveiliging verzuimsysteem aan na onderzoek CBP

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft tijdens onderzoek geconcludeerd dat de beveiliging van de verzuimsystemen van het ICT-bedrijf VCD Humannet B.V. tekort schoot.

Adequate beveiliging

Veel werkgevers en arbodiensten gebruiken deze verzuimsystemen voor het verwerken van medische gegevens van werknemers.

Aanbieders van verzuimsystemen zijn verantwoordelijk voor een adequate beveiliging van de medische gegevens in deze systemen.

Inloggen niet veilig

Uit het onderzoek bij VCD Humannet bleek dat de medische gegevens in de systemen niet goed zijn beveiligd. Dit kwam onder meer doordat uitsluitend een gebruikersnaam en wachtwoord waren vereist om in te loggen.

Dat is onvoldoende. Naast identificatie via een gebruikersnaam en een wachtwoord volgt uit de wet dat iemand ook nog op een andere manier zijn identiteit aantoont om toegang te krijgen tot het systeem, een zogenaamde meerfactorauthenticatie.

Medische gegevens werknemers

Medische gegevens, zoals in de verzuimsystemen opgenomen, zijn gegevens van gevoelige aard. Voor het verwerken hiervan gelden extra wettelijke eisen.

Werkgevers en arbodiensten moeten werken met systemen waarin deze gegevens goed zijn beveiligd. En werknemers moeten daarop kunnen vertrouwen.

Aanbieders en beheerders van verzuimsystemen moeten daarom passende beveiligingsmaatregelen nemen zodat onbevoegden geen toegang kunnen krijgen tot de gegevens.

Brief aan beheerders verzuimsystemen

Het CBP heeft op 2 juni jl. een brief gestuurd aan 53 beheerders van verzuimsystemen. Daarin benadrukt het CBP het belang van passende maatregelen om veiligheidsrisico’s te beperken. Voorbeelden hiervan zijn meerfactorauthenticatie en security scans.

Het CBP zal zo nodig onderzoek doen als er aanwijzingen zijn van strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens bij beheerders van verzuimsystemen.

VCD Humannet heeft een deel van de geconstateerde overtredingen tijdens het onderzoek opgelost en maatregelen aangekondigd waardoor per 1 september álle overtredingen zijn beëindigd.

Bron: CBP

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?