BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Ik heb heel veel zin om jou te slaan!

Ik heb heel veel zin om jou te slaan!

Negatieve emoties mogen er zijn

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Mijn zoon was boos. Héél boos. Hij wou op de Play Station en ik had daar nee tegen gezegd.

Ik vervloek soms nog steeds de dag dat ik hiermee ben begonnen. Zijn eerste Game Boy kreeg hij toen hij zeven was. Toen al kon ik niet mee met Mario en nu al helemaal niet. Ik snap er niks van en vind het soms eng.

Maar goed, ik blijf de overtuiging houden dat een kind om moet leren gaan met de verleidingen en de gevaren van deze tijd, daar hoort PLAY STATION DRRRRRRRRRRRIE (ja, dit heel hard roepen) bij. En zoals ik als moeder moet leren met mijn kind om te gaan, moet mijn kind met mij leren omgaan. En dus met Nee leren omgaan.

Hij dus boos. Hij keek en keek en zei niks. Toen kwam het eruit. Hij stapte op me af en zei, bijna toonloos: “Ik heb heel veel zin om jou te slaan, heel hard te slaan.” Ik deed mijn best om niet in lachen uit te barsten. Wat kwam dat er mooioeruit en wat een eerlijkheid. Ik kon alleen maar reageren met een bevestiging van zijn gevoel. Natuurlijk was hij boos, natuurlijk is het frustrerend als je een Nee te horen krijgt en natuurlijk moet je dat dan kwijt. “Ja, als ik jou was zou ik ook willen slaan”, zei ik.

En toen werd het stil.
Ik had hem de ruimte gegeven voor zijn negatieve emoties , ik was niet in de verdediging gegaan of een preek gaan houden over hoe slecht het wel niet is om boos te zijn. Hij draaide zich om en liep naar buiten.

Na tien minuten kwam hij met rode wangen en warm terug. “Weet je wat ik gedaan heb mama” , zei hij, “Nou, ik ben naar de sloot gegaan en heb keihard met steentjes gegooid.” “En, hielp dat? Ben je het nu kwijt ?” vroeg ik. Zijn antwoord was bevestigend.

Negatieve emoties, het blijft lastig. In de kiem smoren, beredeneren, uitpraten, toelaten. Wat ik graag zie is dat een kind ervaart dat ze erbij horen, er ook mogen zijn en een manier kan uitvinden om die te uiten. Zeggen dat je de behoefte hebt te slaan, helpt onzes insziens om dat juist dan niet te doen en een andere weg te vinden. Een weg die ik mijn klanten vaak nog moet leren vinden.

Leve de steentjes en het water!

Deel dit artikel

Wilma de Haas
Wilma de Haashttps://www.haasenkonijn.nl/

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Mis deze actie niet!

Voortaan alles kunnen lezen op BG magazine? Neem dan nu een jaarbonnement voor € 33,– en bespaar € 64,–!

Geldig tot maandag 2 november 17:00!

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!