BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingJonge werknemers financiële sector lopen groot risico op werkdruk en werkstress

Jonge werknemers financiële sector lopen groot risico op werkdruk en werkstress

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jonge werknemers in de financiële sector een groot risico lopen op werkdruk en werkstress.

Dit leidt in een aantal gevallen tot ziekteverzuim en mogelijk langdurige uitval of arbeidsongeschiktheid.

Reden voor de Inspectie SZW om tot het eind van dit jaar bij een groot aantal accountantsbureaus te controleren of zij voldoende maatregelen nemen om dit ter voorkomen

Werk- privébalans

De oorzaken van werkdruk bij de jonge werknemers komt onder meer door de verwachtingen van zowel het bureau als de klant, de visie op de kwaliteit van de audit en het verdienmodel.

De inspectie zegt verschillende signalen te hebben ontvangen over een hoge werkdruk onder zogenoemde young professionals in de financiële sector. Uit een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit bleek zelfs dat jonge accountants zo’n hoge werkdruk ervaren dat „hun professioneel kritische instelling en daarmee de kwaliteit van hun werk in het geding komt”.

Daarnaast is het een sector waar sprake is van een personeelstekort en waar de balans tussen werk en privé niet altijd in evenwicht is.

Langdurige uitval

Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als factoren als werkdruk, agressie en ongewenst gedrag te hoog wordt, kan er werkstress ontstaan wat kan leiden tot ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid.

Werknemers die te maken hebben met PSA (psychosociale arbeidsbelasting) zijn ook minder productief of raken gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk. Dit is niet alleen voor de werknemer een hele vervelende situatie, maar het kost de werkgever ook veel geld.

Een goede aanpak van PSA is niet alleen wettelijk verplicht, maar kan de werkgever ook veel geld besparen (verzuim, vervanging, improductiviteit). Tijdens de inspecties wordt gecontroleerd of de accountantsbureaus beleid voeren om PSA tegen te gaan.

Vatbaar voor hoge werkdruk

De Inspectie SZW ziet dat er in de carrière verschillende momenten zijn waarop werknemers vatbaar kunnen zijn voor te hoge werkdruk. Het gaat dan om starters/young professionals, jonge ouders, (mantel)zorgers en 60-plussers.

Bij de huidige controles wordt gestart met jonge professionals. Onder jongeren blijkt een stijgende lijn in uitval als gevolg van PSA. Jonge professionals vormen een kwetsbare doelgroep voor werkdruk en werkstress. Uitval in de eerste jaren van de arbeidscarrière als gevolg van PSA-klachten heeft verstrekkende gevolgen voor de verdere positie op de arbeidsmarkt en rechtvaardigt bijzondere aandacht van de Inspectie SZW.

De controle bij de accountantsbureaus is niet de eerste sector waar de Inspectie op PSA inspecteert. Eerder vonden al controles plaats bij onder meer gerechtsdeurwaarders, medewerkers bij gevangenissen en in de zorg.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?