BG_bird2100% onafhankelijk
HRMKantoor wordt ontmoetingsplaats, geconcentreerd werken doen we thuis

Kantoor wordt ontmoetingsplaats, geconcentreerd werken doen we thuis

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In maart 2021 werkte ruim de helft van de werknemers volledig op locatie en combineerde 14 procent thuiswerken met werken op locatie. De overige 35 procent van de werknemers werkte volledig vanuit huis.

Voor de meeste werknemers op locatie is thuiswerken helemaal geen optie omdat het werk dat niet toelaat. Hoewel 80 procent van de werknemers op locatie aangeeft dat de maatregelen worden nageleefd, is 1 op de 6 bang om op het werk met corona besmet te raken.

De huidige thuiswerkers willen ook na de pandemie veelal vanuit huis blijven werken. Vooral vanwege sociale contacten en samenwerken wil men weer naar kantoor. Geconcentreerd werken doen zij juist liever thuis.

Dit blijkt uit de 3e meting van het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO.

In maart 2021 gaf 51 procent van de werknemers aan dat zij volledig op locatie werkten, nog eens 14 procent werkte deels op locatie en deels thuis. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van de 2e meting van het NEA-COVID onderzoek in het najaar van 2020.

Maar voor veel mensen is thuiswerken helemaal geen optie. Negen op de tien werknemers op locatie geeft aan dat zij hoe dan ook niet volledig thuis kunnen of willen werken.

Afstand houden op het werk blijft lastig

Acht op de tien locatiewerkers geeft aan dat de coronamaatregelen op het werk vaak of altijd worden nageleefd. Afstand houden op het werk is nog wel lastig. De helft van de werknemers lukt het niet om afstand te houden tot klanten/leerlingen/patiënten en een derde niet om afstand te houden van collega’s.

Vooral in de zorg en het onderwijs is het lastig om afstand te houden. Met milde klachten bleef zeven op de tien locatiewerkers vaak of altijd thuis, terwijl 13 procent aangaf nooit thuis te blijven.

Daarnaast gaf 16 procent van de werknemers aan vaak of altijd bang te zijn voor een besmetting op het werk. De angst om besmet te raken met corona is het hoogste in het onderwijs (31 procent). Ongeveer een op de vijf werknemers op locatie denkt het afgelopen jaar besmet te zijn geweest met corona. Ruim 7 procent van alle locatiewerkers denkt op het werk besmet te zijn geraakt met corona.

Overgrote deel van thuiswerkers wil blijven thuiswerken

Als de maatregel om zoveel mogelijk thuis te werken is opgeheven, wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers blijven thuiswerken. Bijna een op de vier thuiswerkers wil grotendeels of volledig thuiswerken. De helft werkt graag thuis en op locatie. Gemiddeld wil men dan achttien uur thuiswerken.

De aard van het werk, minder reistijd en betere productiviteit, zijn belangrijke redenen om in de toekomst (deels) thuis te willen werken. Opvallend is dat de werkprivé-balans ongeveer even vaak een reden is om op locatie te werken als om thuis te willen werken. Vooral voor mensen tussen de 30 en de 49, die veelal jonge kinderen hebben, willen om die reden thuiswerken.

Het sociale aspect is veruit de belangrijkste reden om weer naar kantoor te gaan, zowel om het samenwerken als vanwege de sociale contacten met collega’s. Ongeveer een op de vier werknemers denkt thuis onvoldoende zichtbaar te zijn en wil weer (deels) op locatie gaan werken om de carrièreperspectieven te verbeteren. Voor werknemers onder de dertig geldt dat voor bijna vier op de tien.

Werken in de toekomst: ontmoetingsplek op locatie en concentratie vooral thuis

Het TNO onderzoek laat zien dat als het aan de werknemers ligt, hoewel lang niet voor iedereen mogelijk, thuiswerken in de toekomst zeker zal blijven.

Ook de reden waarom werknemers wél naar het werk gaan zal veranderen. Thuis productief geconcentreerd werken en op locatie elkaar ontmoeten, sociale contacten leggen en samenwerken. Afhankelijk van de levensfase en persoonlijke omstandigheden hebben werknemers andere redenen om (niet) thuis te willen werken.

Leestip
Mis jij je collega’s, of ben je extra productief?

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?