BG_bird2100% onafhankelijk
HRMKringgesprek

Kringgesprek

Coach Wilma de Haas is boos, heel boos!

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Een van de meest ontluisterende ontdekkingen die ik de afgelopen jaren in mijn werk heb gedaan, is dat er nog steeds veel therapieën zijn die teruggaan naar het verleden en daarbij stilstaan. Maar dan ook letterlijk stoppen en niet verder komen.

De oude wonden worden nog eens zachtjes opengemaakt en de cliënt krijgt bevestigd wat hij al dacht: “Er is iets mis met mij.” Wat uitgebreider geformuleerd: er was iets mis met mij en er blijft iets mis met mij.

De enige stap die wordt gedaan in de therapie is de bevestiging daarvan. Het begrijpen maakt dat de emotionele geul nu ook met het verstand beredeneerd kan worden en de geul wordt alleen dieper. Met een verstevigend rationeel randje erbij.

Onlangs zag ik deze manier van werken in een programma over kindermishandeling. Twee jong volwassen vrouwen, een gespecialiseerde psychologe en een heel betrokken oud-politicus Rösenmuller als interviewer zaten in een kring om tafel, waarbij deze twee door het verleden getekende vrouwen hun verhaal mochten doen.

De gespecialiseerde psycholoog schoot op een bepaald moment enthousiast van haar stoel met haar prijzende “Maar jullie zitten hier toch maar mooi!”, waarmee ze alleen maar bevestigde dat deze vrouwen een uitzondering waren.

Uitzonderlijk dat ze hier hun verhaal kwamen doen. In die kring. De geïnvolveerde betrokken interviewer kwam daarop met de tenenkrommende vraag of deze jonge vrouwen ooit dachten nog een normaal leven te kunnen krijgen. Hij kwijlde alleen al bij de gedachte aan het dramatische antwoord dat zij moesten geven op deze suggestieve vraag. Zijn ogen werden allengs groter en je zag de hoop erin liggen op het gewenste antwoord: “Nee, wij zullen nooit een normaal leven kunnen leiden.

Wanneer ik zie dat mensen zo worden bejegend, word ik kwaad, heel kwaad. Omdat ik me afvraag of ze nu echt verder worden geholpen of alleen maar bevestigd. Mensen met een soortgelijke achtergrond krijg ik ook in mijn praktijk. Mijn uitgangspunt is daarbij een totaal andere.

Die persoon zit bij mij omdat hij of zij ergens een enorme kracht in zich heeft en deze heeft ingezet om te overleven. Dat is die persoon gelukt. Dat maakt dat deze persoon wel eens sterker zou kunnen zijn dan ik. Dat zou nog wel eens kunnen betekenen, dat die persoon tegen mij gaat zeggen: “Maar jij zit hier toch maar mooi!

Of nog beter: het zou kunnen betekenen dat die persoon in een kringgesprek aan Rösenmuller de vraag voorlegt of hij denkt ooit nog een normale vraag te kunnen stellen. Ik denk het niet, hopeloos geval.

Deel dit artikel

Wilma de Haashttps://www.haasenkonijn.nl/

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?