Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar pesten bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Om toch aandacht te krijgen voor de vele schrijnende verhalen die de stichting Aandacht voor pesten bereiken, organiseren ze hierover weer een landelijke dag, dit jaar op woensdag 23 januari.

De harde realiteit is volgens een brief van de stichting over deze actiedag ‘dat er leed is, zichtbaar en onzichtbaar.’

“Waarom moeten zij mij altijd hebben?”

Het is ‘normaal’ om getreiterd en uitgescholden te worden. Op school, op het werk, de dagbesteding of gewoon op straat. Velen vragen zich dagelijks af: ‘waarom moeten ze mij altijd hebben’. Velen dragen in de ogen de angst voor ‘de ander’,” Zo is te lezen in de brief van de stichting die ‘Angst in de ogen’ dit jaar als thema heeft gekozen.

Velen schamen zich voor het feit dat ze worden gepest, of zelf pester zijn… Onze ervaring is dat veel mensen met een lvb getraumatiseerd zijn door pesten. Door de complexiteit van hun beperking wordt dit veelal niet herkend en erkend.

Pesten en sociale veiligheid

De stichting roept organisaties op de brief te delen en op 23 januari 2019 extra aandacht te besteden aan pesten en sociale veiligheid. Organisaties die dit doen worden vermeld op www.aandachtvoorpesten.nl.

Ook is er op deze website aangepaste informatie speciaal voor de doelgroep te vinden, zoals filmpjes met persoonlijke ervaringen van mensen met een licht verstandelijke handicap met pesten.

>>> Dossier Pesten op het werk