Een vijfde van de thuiswerkers vindt dat de samenwerking met collega’s nu beter loopt. Het stressniveau is echter hoog: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich tijdens de tweede lockdown gestrest en 38 procent ervaart dit meer dan tijdens de eerste lockdown.
Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 1.000 respondenten van Intermediair, in samenwerking met onafhankelijk onderzoeksbureau Panel Inzicht.
Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de uitzichtloosheid van de corona situatie hiervoor de grootste boosdoener is.
52 procent ervaart tijdens de tweede lockdown veel stress. Op een schaal van 1 tot 10 geeft meer dan de helft het stressniveau een 6 of hoger. Onder 25-44-jarigen ligt dit percentage hoger dan bij 45-65-jarigen. 41 procent ervaart nu de meeste spanning, 17 procent tijdens de eerste lockdown en 3 procent was juist vóór de coronacrisis het meest gestrest.
Minder energie, meer spanning en somberheid
Meer dan de helft van de respondenten die veel stress ervaren, merkt dit doordat ze weinig energie hebben en gespannen zijn. Verder worden somberheid, sneller emotioneel zijn en slaapproblemen vaak genoemd.
Meer vrouwen dan mannen geven aan sneller emotioneel te zijn (55 procent t.o.v. 34 procent) en ook hebben zij vaker last van hoofdpijn of nek- en rugklachten.
28 procent van de respondenten die het stressniveau een 6 of hoger geeft, heeft een huisarts, psycholoog, bedrijfsarts of werkgever benaderd om hierover te praten.
De meesten geven aan dat de uitzichtloosheid van de corona situatie de grootste stressfactor is (49 procent).
Werkplezier staat onder druk, werkdruk neemt toe
Ook het werkplezier is tijdens de tweede lockdown gedaald ten opzichte van de eerste: gemiddeld geven we nu een 6,7 als rapportcijfer. 25 procent geeft aan nu minder werkplezier te ervaren dan tijdens de eerste lockdown; 12 procent heeft juist meer plezier in het werk. 34 procent vindt dat de arbeidsvreugde voor het coronatijdperk het hoogst was.
Daarnaast vindt eenderde de werkdruk nu hoger dan tijdens de eerste lockdown; dit is een van de factoren die de arbeidsvreugde beïnvloedt. Ook zorgen om de baan (22 procent) en minder begrip van de werkgever (20 procent) zijn veelgenoemde redenen.
Bij de respondenten met thuiswonende kinderen geeft 36 procent aan minder arbeidsvreugde te ervaren vanwege de combinatie van werk en de zorg voor kinderen.
Samenwerking met collega’s verbeterd
Wel hebben we ten opzichte van de eerste lockdown een ontwikkeling doorgemaakt: een vijfde van de werkenden vindt dat de samenwerking met collega’s nu soepeler verloopt.
Ook over de werkgever zijn we over het algemeen tevreden: deze krijgt gemiddeld een 7,2. Het werkgeluk is gestegen.
Meer dan een kwart geeft aan dat de werkgever allerlei dingen doet om werknemers betrokken te laten voelen bij de organisatie. Toch heeft 7 procent van de respondenten het gevoel dat de werkgever hen nu minder vertrouwt dan tijdens de eerste lockdown.