De wereldwijde covidpandemie heeft over het algemeen geen invloed gehad op de loonsverhogingen die Nederlandse bedrijven dit jaar aan hun personeel hebben gegeven, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, hoewel dat niet voor alle sectoren geldt.
Begin 2020 waren werkgevers in Nederland van plan om hun personeel een gemiddelde loonsverhoging van 2,8 procent te geven.
Na het uitbreken van de pandemie is dat cijfer over het algemeen met slechts 0,2 procent verlaagd tot 2,6 procent. Met een inflatie van 0,5 procent voor 2020 geeft dat een reële gemiddelde loonstijging voor Nederlandse werknemers van 2,1 procent.
Over het algemeen ziet de situatie er in 2021 even stabiel uit, aangezien bedrijven een gemiddelde loonsverhoging van 2,7 procent verwachten.
De inflatie zal naar verwachting volgend jaar iets hoger zijn, namelijk 0,7 procent, waardoor een reële stijging van 2 procent overblijft.
Uitstel loonsverhoging
Aan het onderzoek naar salarisbudgetten en werving hebben 257 Nederlandse bedrijven deelgenomen. Daaruit bleek dat bijna een op de vijf (19 procent) van deze bedrijven hun loonsverhogingen voor 2020 niet heeft doorgevoerd vanwege Covid-19, en nog eens 13 procent besloot hun loonsverhoging uit te stellen tot later in het jaar.
Gevraagd naar het personeelsbestand, zei 14 procent dat ze het aantal personeelsleden al hadden teruggebracht vanwege Covid-19, en 57 procent is van plan dit te doen. 67 procent gaf aan dat ze van plan zijn de werving van nieuwe mensen te stoppen of te verminderen.
Globale vergelijkingen
Nederland steekt gunstig af bij veel grote wereldeconomieën waar werkgevers vanwege het coronavirus van plan zijn loonbudgetten voor 2020 te verlagen.
In Europa verwachten werkgevers in het VK, Frankrijk en Duitsland dat hun ‘herstelde’ loonbudgetten voor 2021 nog steeds lager zullen zijn dan hun pre-pandemische budget voor 2020.