In augustus 2017 heeft de Gezondheidsraad een nieuwe beweegrichtlijn gepubliceerd die bepaalt of iemand voldoende beweegt.

I&O Research zocht uit hoeveel Nederlanders voldoen aan deze nieuwe richtlijn.

Ondanks dat 68 procent van de Nederlanders zelf vindt dat zij voldoende bewegen, voldoet maar 42 procent aan de beweegrichtlijn. Vrouwen voldoen hier vaker aan dan mannen.

Naarmate het overgewicht (gemeten met het BMI) van Nederlanders stijgt, daalt het aandeel dat voldoet.

Merendeel Nederlanders doet wel aan sport

Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. Onder Nederlanders tot 65 jaar neemt het sportgedrag af naarmate men ouder wordt.

De meest beoefende sport is nog steeds vrijetijdsport, zoals hardlopen, fietsen of wandelen. Ook fitness is populair, met name onder Nederlanders tot 35 jaar. Nederlanders sporten het liefst ongeorganiseerd (51 procent) en alleen (60 procent).

Ten opzichte van vorig jaar sport men minder graag in een groep. Dit geldt met name voor de mannen; vrouwen sporten liever in gezelschap dan mannen.

De meerderheid (61 procent) van de Nederlanders is bekend met het sportaanbod in hun woonplaats en vindt dit aansluiten op hun persoonlijke behoeften. Een kwart is niet bekend met het aanbod.

Download hier het hele rapport