Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting.

In totaal stonden er in 2016 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening.

Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten hoger.

De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27 procent van de totale zorgkosten van Nederland.

Vrouwen krijgen vaker hersenaandoening

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting.

Bijna twee miljoen mensen lijden aan een psychische stoornis en het is daarmee de meest voorkomende type hersenaandoening. Ook tonen de cijfers aan dat één op de vijf sterfgevallen het gevolg is van een hersenaandoening.

Nieuwe indeling hersenaandoeningen

Voor het eerst zijn hersenaandoeningen in de volgende vijf clusters ingedeeld:

  • Psychische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, angst- en paniekstoornis of depressie: 1.907.700 mensen
  • Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, de ziekte van Parkinson of epilepsie: 1.337.800 mensen
  • Niet Aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte en traumatisch hersenletsel: 645.900 mensen
  • Slaapstoornissen, zoals insomnie of slaapapneu: 506.200 mensen
  • Hersenaandoeningen die in het eerste levensjaar tot uiting komen, zoals een verstandelijke handicap of afwijkingen aan centraal zenuwstelsel: 100.300 mensen

Campagne: een hersenaandoening zet je leven op z’n kop

Om Nederlanders bewust te maken van de omvang én de impact van een hersenaandoening, start de Hersenstichting vandaag een grootschalige campagne. Daarin staat niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving centraal. Het leven van vier patiënten is in beeld gebracht, om te laten zien hoe een hersenaandoening hun leven op z’n kop heeft gezet.