BG_bird2100% onafhankelijk
HRMOpgeklopt geluk

Opgeklopt geluk

Slecht nieuws voor gelukszoekers!

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Het is vandaag 25 mei en ik ben jarig. Vandaag MOET het feest zijn en MOET ik me gelukkig voelen. Ik ben immers jarig!

Bij mij werkt dat averechts, alles wat MOET verandert in het omgekeerde. In plaats van blij word ik chagrijnig, want ik ben verplicht tot iets en als ik ergens een hekel aan heb is het aan verplichtingen. Vooral aangaande gevoelens en emoties, want die zijn bij mij slecht stuurbaar.

Het criterium voor een echt fijne verjaardag ligt bij mij in de zon. Het grootste cadeau dat ik kan krijgen op die dag is een zonovergoten dag. Wanneer ik op 25 mei wakker wordt en de eerste lichtstralen door de kieren van het gordijn glippen, dan is het alsof de zon mij hoogstpersoonlijk met zijn zonnestralen de hand schudt: “Van harte gefeliciteerd.” Dan ben ik oprecht blij, en voel iets van geluk. Daar kunnen alle kusjes rechts links rechts, omhelzingen en cadeautjes die volgen niet tegenop.

Voor cliënten die bij mij komen op zoek naar geluk, heb ik altijd slecht nieuws. Vooral voor degenen die de voorkeur hebben voor geluk-met- een-lange-houdbaarheidsdatum. Bij mij kunnen ze dat niet halen. Niet te koop. Uitverkocht. Recept onbekend.

Mijn taak is om deze illusie om te buigen naar iets wat meer reëel is. Hen de boodschap te geven dat het geluk wat ze zoeken iets is wat langzamerhand door deze hele maatschappij is opgeblazen, waarbij het bijna not done is om eens niet gelukkig te (willen) zijn.

Want wist u dat pakweg honderd jaar geleden er niet eens depressie bestond? Toen was het nog normaal dat je je niet altijd gelukkig voelde. Tegenwoordig is dat wel anders. Tegenwoordig schieten we in de stress als we maar even niet gelukkig zijn, want dat MOET toch? We MOETEN gelukkig zijn. Zucht. Wat een last. Wat een verantwoordelijkheid.

Volgens mij is het heel simpel, met dat geluk.
Geluk komt je toe. Geluk valt je toe. Geluk overkomt je. Voor geluk kun je openstaan.

Geluk is de mogelijkheid om te kunnen genieten van wat er ís, van wat je zomaar gratis en voor niets wordt aangeboden. Onverwachts. Even. Het is niet maakbaar, je kunt het niet kopen, je kunt het niet bezitten, vasthouden. En bovenal, het valt niet te plannen!

Daarom, voor mij liever 365 dagen openstaan voor dat geluk, dan éénmaal per jaar jarig te zijn.

Deel dit artikel

Wilma de Haashttps://www.haasenkonijn.nl/

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?