BG_bird2100% onafhankelijk
HRMOverheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling kantoormedewerkers

Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling kantoormedewerkers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

​Hoewel weleens anders gedacht wordt, is de overheid de sector die kantoormedewerkers de meeste ruimte voor persoonlijke ontwikkeling biedt.

Driekwart van de overheidsmedewerkers geeft aan dat hun persoonlijke ontwikkeling grotendeels plaatsvindt binnen werktijd, tegenover slechts 37 procent van de werknemers in zakelijke dienstverlening.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van ​TrainTool​ onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.

Persoonlijke ontwikkeling tijdens werktijd

Werknemers in communicatie en zakelijke dienstverlening zijn relatief het meest bezig met persoonlijke ontwikkeling buiten werktijd: 63 procent geeft aan dat hun persoonlijke ontwikkeling, zowel groei in soft skills als feedback geven als vakinhoudelijke kennis en vaardigheden, grotendeels dan plaatsvindt.

Zij hebben het minste bezwaar om in eigen tijd (online) te trainen, maar willen vooral meer tijd aan persoonlijke ontwikkeling besteden tijdens werktijd: meer dan de helft vindt dat hier te weinig ruimte voor is.

Hoger opgeleiden

Ook hoger opgeleiden zouden het prima vinden om in eigen tijd te trainen (74 procent), maar opvallend genoeg vindt hun persoonlijke ontwikkeling meer plaats tijdens werktijd dan bij midden- en lager opgeleiden

Desondanks wil de helft dat hun werkgever hier binnen werktijd nog meer aandacht aan besteedt. Wat dat betreft zitten hoger opgeleiden het best bij de overheid: daar geeft 74 procent van de werknemers aan zich grotendeels tijdens werktijd te ontwikkelen.

TrainTool ziet dat veel gemeentes aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en ook dat de participatie daar veel groter is. Dit komt vooral door de betrokkenheid van de managers. Managers in andere sectoren, zoals zakelijke dienstverlening, zouden wat TrainTool betreft meer aandacht kunnen hebben voor persoonlijke ontwikkeling. Dat hoeft niet alleen ten koste te gaan van werktijd, want mensen zijn best bereid om ook online en in eigen tijd te trainen. 

Deel dit artikel