Veel flexwerkers zijn de afgelopen maanden door de coronacrisis zonder werk komen te zitten, zeker in de horeca. De overheid heeft daarvoor de TOFA-regeling in het leven geroepen.

Veel werknemers hebben daarnaast in andere bedrijfstakken (flex)werk gezocht en gevonden, waardoor zij nu de horeca langzaamaan weer opent, vaak niet meer beschikbaar zijn voor de horeca.

Reinier Vastenburg, Country Manager Nederland van NOWJOBS, verwacht daarom een groeiend tekort aan gekwalificeerde flexkrachten in de horeca.

Voor horecaondernemers die dit probleem vóór willen zijn, heeft hij drie tips: houd de banden warm, bind je medewerkers door ze te delen, en zorg goed voor de oproepkrachten.

Houd de banden warm

Vastenburg: “Misschien lijkt het aantrekkelijk om nu vooral de vaste krachten in te roosteren en zo weinig mogelijk gebruik te maken van oproepers. Toch kan het verstandig zijn je meest getalenteerde oproepers zo snel mogelijk op zijn minst een aantal uur per week in te roosteren. Zo houd je de banden warm en voorkom je dat bijverdieners op een zeker moment (volledig) uitwijken naar andere sectoren dan de horeca (of naar andere bedrijven in de horeca)”.

“Daarbij: de NOW-regeling verbood het ontslaan van vaste krachten. In de opvolger van deze regeling, de NOW2, is dit verbod vervallen. Mocht je op een bepaald moment gedwongen zijn alsnog afscheid te nemen van een deel van je vaste krachten, dan is het meer dan prettig dat je kunt terugvallen op een poule van (goede) oproepers.”

Bind je werknemers juist door ze te delen

“Steeds meer bijverdieners maken gebruik van ‘job apps’ waarmee ze snel en gemakkelijk een leuke klus of bijbaan kunnen vinden. Het is dan ook verstandig je als horecaondernemer bij een of meerdere van deze platforms aan te melden. Andersom kan het een goed idee zijn je ‘eigen’ poule van oproepers aan te melden in een dergelijke app, omdat je op die manier ook nog eens volledig ontzorgd wordt in termen van administratieve lasten én flexibel kunt meebewegen met de markt.”

“Dat past perfect bij het wisselende weerbeeld in Nederland en de snel wisselende behoefte aan flexibel personeel. In feite faciliteer je ‘jouw’ oproepers op deze manier om te kunnen werken waar en wanneer ze willen – en juist door die flexibele opstelling heb je grotere kans dat ze blijven dan wanneer je ze ‘claimt’. Intrinsiek flexibele mensen vinden het namelijk fijn om snel te schakelen.”

Zorg goed voor oproepers

“Goed voor je vaste of flexibele medewerkers zorgen is altijd een goed idee, maar zeker een goed idee in tijden van schaarste. Bedenk ook dat de markt steeds transparanter wordt. Dat is iets waar bovengenoemde job apps nog verder aan bijdragen, want die werken vaak met recensies. Inderdaad, van oproepers, maar ook van werkgevers! Dus doe af en toe iets extra’s voor je flexwerkers en zorg dat je je zaken organisatorisch goed voor elkaar hebt”, besluit Vastenburg.

Pleidooi

Daarnaast blijft het pleidooi bestaan van de Commissie Borstlap, waar we al eerder over schreven: werkgevers moeten volgens de commissie Borstlap veel vaker vaste contracten gaan aanbieden. Het aantal flexwerkers en zzp’ers moet omlaag en er moet meer geïnvesteerd worden in kennis en innovatie.

>>>Lees ook ‘De Wet arbeidsmarkt in balans’
>>> Lees ook ‘Borstlap in arboland: van hetzelfde laken een pak’