BG_bird2100% onafhankelijk
ToolsPoortwachtertool, verzuimsysteem of oude typemachine?

Poortwachtertool, verzuimsysteem of oude typemachine?

Gemiddelde gebruiker verzuimsysteem benut minder dan 10 procent van de mogelijkheden

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

VerzuimSystemen.nl heeft recent de aanbieders van professionele verzuimsystemen uitgebreid aan tafel gehad en weer kritisch aan de tand gevoeld.

Wat bieden zij nu werkelijk en wat is hun visie op de toekomst? Wie zijn de klanten en wat vragen zij?

Met name dat laatste leidde tot enkele opmerkelijke conclusies. In dit artikel een beknopte analyse van de stand van ‘verzuimtoolland’ versus de benutting in de praktijk.

Al jaren zet VerzuimSystemen.nl de bouwers van verzuimsystemen aan tot innovatie. Volgens hen kan en moet alles nog veel fraaier. Deze ambitie laat zich in de volgende punten samenvatten:

  • De UWV-regels en criteria (eindelijk) volledig en gebruiksvriendelijk automatiseren.
  • Een betere integratie met andere HR- en ERP-systemen.
  • Geautomatiseerde gegevensuitwisseling met UWV en verzekeraars.
  • Een handige agendafunctie voor alle interne betrokkenen, maar ook voor de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en casemanager.
  • Eenvoudig maatwerk met gewenste functionele managementinformatie.

Het resultaat van deze innovaties is eenvoudig te voorspellen: minder werk, minder fouten, meer regiemogelijkheden, meer opbrengsten.

Geen enkel systeem blijkt perfect, maar we zien grote vooruitgang bij de aanbieders, Utopia aan de horizon?

Geringe benutting functionaliteit

Tot onze volle verbazing bleek tijdens de laatste rondgang onder de aanbieders, dat de klant van vandaag vaak eigenlijk alleen de basisfunctionaliteiten daadwerkelijk gebruikt. Je kunt dit vergelijken met het inzetten van Microsoft Word als een ouderwetse typemachine: de vele mooie functionaliteiten in de “ribbens” (menutabs) blijven dan ongebruikt. De inhoudsopgave wordt handmatig gemaakt in plaats van automatisch gegenereerd en zelfs het maken van opsommingstekens of nummering doe je gewoon met de hand.

Betekent dit dat alle innovaties in de ijskast kunnen? Of liever toch maar kiezen om gebruik te maken van de kennis en mogelijkheden van vandaag? Wat VerzuimSystemen.nl betreft ligt de keuze voor de hand.

Eigen regie, ook bij uw toolkeuze

Er liggen dus écht nog heel veel kansen voor verbetering. Maar hoe bereikt u dat nu in de praktijk? Dit begint met de aanschaf van het systeem dat het beste bij uw specifieke situatie past.

Vervolgens is een goede basisadministratie met bijbehorende gegevensuitwisseling noodzakelijk. Alle betrokkenen worden vervolgens aangehaakt voor hun eigen specifieke taak. Uiteraard wordt uw verzuimbeleid als protocol verwerkt in het systeem, maar dat is met één druk op de knop gebeurd. Pas als dit alles op orde is, kunt u daadwerkelijk effectief gebruik maken van de systemen met alle bovengenoemde voordelen.

Conclusie van vandaag is dus dat de aanbieders steeds meer in hun basispakket hebben, maar dat u het wel zelf moet aanzetten. De keuze is dus aan u om hiervan gebruik te maken of niet.

Voor de hand liggende tip van VerzuimSystemen: neem de regie in eigen hand. Niet alleen over uw verzuim, maar ook over de aanschaf en inrichting van uw professionele verzuimregietool. Alleen dan sluit deze aan op uw specifieke situatie, maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden en komen de gewenste resultaten binnen handbereik.

 

Deel dit artikel

Marco De Zeeuw
Marco De Zeeuwhttps://hrnavigator.nl/

Marco de Zeeuw, directeur HR Navigator

Meer van deze auteur?