BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Resultaten onderzoek OVAL naar interventies voor organisaties en werkenden

Resultaten onderzoek OVAL naar interventies voor organisaties en werkenden

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Verzuim door werkstress kost werkgevers ruim 2,2 miljard euro. Wat kunnen we doen om werkstress effectief te lijf te gaan?

Individuele interventie

De Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) heeft de top 3 van interventies voor organisaties en werkenden op een rijtje gezet. Werkenden blijken het meest gebruik te maken van individuele coaching. Daarin leren zij hoe met stress om te gaan, welke werkzaamheden energie geven en hoe werk en privé te combineren.

Leidinggevenden maken vooral gebruik van trainingen waarin zij leren om stresssignalen te herkennen en hier adequaat op te reageren.

Top 3 interventies

Bij het aanpakken van werkstress bij werkenden gaat het om een combinatie van mentale en fysieke vitaliteit. Op nummer 1 staat individuele coaching met vooral aandacht voor het mentale aspect.

Op de tweede plaats leefstijltrainingen waarin praktische adviezen worden gegeven over onderwerpen als voeding en beweging.

De derde plaats wordt ingenomen door fysieke trainingen, die vaak worden gecombineerd met coaching of trainingen op mentale weerbaarheid.

Organisatieniveau

Op organisatieniveau worden met name veel workshops en trainingen ingezet. Sessies in het signaleren en hanteren van stress staan bovenaan, gevolgd door trainingen gespreksvoering waarin leidinggevenden en medewerkers wordt geleerd om op een effectieve manier met elkaar in gesprek te gaan over werkdruk.

Op de derde plaats staat de teamaanpak werkdruk waarin workshops worden gecombineerd met gezondheidsscans en persoonlijke coaching.

De branche voorziet in de toekomst een toename van trainingen Mindfulness en de inzet van digitale hulpprogramma’s waardoor mensen zelf hun ervaren werkdruk kunnen monitoren en aanpakken.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Bron: OVAL

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!