BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Ruim 70 procent van de werkgevers ontvangt CV’s met leugens

Ruim 70 procent van de werkgevers ontvangt CV’s met leugens

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Maar liefst 71 procent van de Nederlandse werkgevers heeft ooit een kandidaat geweigerd omdat er een leugen op het CV stond.

Dit blijkt uit onderzoek van gespecialiseerd recruitmentbureau Robert Half onder 300 Nederlandse managers met wervingsbevoegdheid.

Het gaat hier om zowel kleine als grote leugens die impact kunnen hebben op de prestaties van de werknemer.

Werkervaring

De meest voorkomende leugen gaat over werkervaring. Zowaar 51 procent van de managers heeft een kandidaat betrapt op leugens over hoeveel ervaring ze hebben. Daarnaast stelde 44 procent van de managers vast dat kandidaten liegen over diploma’s en kwalificaties.

Overschatting van eigen vaardigheden

Het komt ook veel voor dat sollicitanten hun eigen vaardigheden overschatten. Hierbij worden vooral de technische skills (38 procent), de leiderschapsvaardigheden (31 procent) en talenkennis (32 procent) overdreven.

Het is opvallend dat slechts 8 procent van de managers een kandidaat heeft betrapt op een leugen over eerdere beloningen.

Social media

Transparantie en eerlijkheid tijdens een sollicitatie zijn volgens Robert Half cruciaal voor kandidaten die oprecht geïnteresseerd zijn in een vacature. Veel bedrijven voeren een diepgaande achtergrondcontrole uit, waarbij de groeiende openheid dankzij sociale media zeker zijn rol speelt. Een kandidaat die het meest geschikt lijkt voor de vacature, maar blijkt te liegen over zijn CV, is niet meer geloofwaardig en zijn kans is dan ook direct verkeken.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!