BG_bird2100% onafhankelijk
BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Helft van de pas afgestudeerden overschat zichzelf

Helft van de pas afgestudeerden overschat zichzelf

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

Bijna de helft van de pas afgestudeerden start een carrière met een te hoog zelfvertrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van recruitmentbureau Robert Half.

Ieder jaar studeren er duizenden jongeren af. Het is opvallend dat een groot deel van de pas afgestudeerden de arbeidsmarkt betreedt met een zeer hoge zelfverzekerdheid. Robert Half ondervroeg 300 Nederlandse managers naar de ervaringen met werknemers die net uit de schoolbanken komen.

Volgens 43 procent van de ondervraagden hebben nieuwe aanwinsten een te hoge pet van zichzelf op. Ze zien dit als een belemmering op de werkvloer. Een gebrek aan technische kennis zien bedrijven als een kleinere drempel bij de pas afgestudeerden. Het zijn namelijk de soft skills die steeds belangrijker worden.

Toenemend belang van soft skills

Bedrijven hebben tegenwoordig niet alleen maar oog voor de technische capaciteiten van de kandidaten. De manier waarop ze reageren tijdens vragen in solliciatiegesprekken onthult bijvoorbeeld hoe ze in het leven staan, of ze beschikken over voldoende empatisch vermogen en of ze zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken.

Deze vaardigheden zijn lastig meetbaar te maken en een kandidaat ontwikkelt zich daar met de jaren steeds meer in. Een recruiter test deze vaardigheden vaak zonder dat de sollicitant zich daarvan bewust is. Laat dit nu het punt zijn waar de schoen wringt: ruim één derde van de managers geeft aan dat de pas afgestudeerden een gebrek hebben aan soft skills.

Volgens Robert Half gaan soft skills vaak samen met de kandidaat zelf. Als je aan de ‘harde eisen’ voldoet, is het een must om je te focussen op je sociale, strategische en communicatieve vaardigheden. Alleen op deze manier val je op in de massa en maak je meer kans op de baan. Je bent niet de enige kandidaat die over het juiste diploma beschikt of de goede kwalificaties al op zak heeft.

Meer praktijkgerichte opleidingen

De hedendaagse opleidingen zouden kunnen helpen om het gat tussen opleiding en carrière te verkleinen. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de opleidingen meer praktijkgericht zouden moeten zijn en daarbij ook nauwer kunnen samenwerken met bedrijven. Een andere tip die de senior managers mee willen geven aan de opleidingen is de nadruk op teamwerk en op de ontwikkeling van soft skills.

De technische skills zijn via opleiding en training eenvoudiger bij te brengen dan bijvoorbeeld een connectie met de bedrijfscultuur. Kijk als werkgever vooral naar de ‘must-have-skills’ en train nadien de ‘nice-to-have-skills’.

Onvoldoende kennis van corporate etiquette

Volgens de bedrijven heerst er bij de pas afgestudeerden een gebrek aan corporate etiquette. Een relevante stage of bijbaan kan al veel houvast bieden. Jongeren kunnen hierdoor kennismaken met de verwachtingen van bedrijven.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!