BG_bird2100% onafhankelijk
HRMSlechts 21 procent van de Nederlandse organisaties besteedt HR-taken uit

Slechts 21 procent van de Nederlandse organisaties besteedt HR-taken uit

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Europese bedrijven verschillen van mening over het al dan niet uitbesteden van meer of minder HR-projecten vanwege de coronacrisis.

Terwijl ongeveer één op de drie zegt bereid te zijn een groter deel van hun HR-taken intern op zich te nemen, wil meer dan een kwart het tegenovergestelde en doet vaker een beroep op een externe partner.

Dat blijkt uit onderzoek van HR- en payrollspecialist SD Worx onder 3.000 bedrijven in 11 Europese landen, waaronder Nederland.

Uiteenlopende reacties

De beslissing om HR-taken al dan niet uit te besteden, levert door heel Europa verschillende uitkomsten op. In Nederland denkt slechts 21 procent van de respondenten aan het uitbesteden van HR-taken.

Andere landen met een vergelijkbaar resultaat zijn Italië (19 procent), Spanje (17 procent) en Ierland (23 procent). In Duitsland (40 procent), Zwitserland (37 procent), Oostenrijk (36 procent) en België (35 procent) willen bijna vier op de tien bedrijven hun HR-activiteiten juist wel uitbesteden.

In de elf onderzochte landen heeft 27 procent van de bedrijven geen plannen om het aantal HR-taken dat ze uitbesteden te verminderen. Daarentegen geeft gemiddeld 34 procent aan meer HR-taken intern op zich te willen nemen.

Om deze cijfers beter in context te plaatsen, ging SD Worx ook na op welk vlak er met name naar externe hulp wordt gezocht. Europese bedrijven geven hierbij met name de voorkeur aan de automatisering van HR-processen en hulp bij sociale wetgeving.

Nederlandse bedrijven zijn daarnaast ook geïnteresseerd in het uitbesteden van hun salarisadministratie of expertise op het gebied van de digitale transformatie.

Het verschil tussen technologie en advies

Bij de digitale transformatie horen tools. Daarvoor kijken bedrijven vaak naar een specialist. Ze willen vooral ondersteuning krijgen in de vorm van advies als het gaat om sociale wetgeving. Leren, welzijn en het beantwoorden van HR-gerelateerde vragen van medewerkers zijn volgens Europese bedrijven de taken die het minst waarschijnlijk worden uitbesteed.

>>> Lees ook Een brede HR-aanpak helpt bij het vinden van de juiste medewerkers

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?