BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimStress kost Nederlands bedrijfsleven nu al 800 miljoen

Stress kost Nederlands bedrijfsleven nu al 800 miljoen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van 2014 is 3,8 procent en daarmee gelijk aan 2013.

De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu.

Meest opvallend is de toename van stressgerelateerd verzuim. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde had 10 procent te maken met stress. Dat is 8 keer zoveel dan in 2009.

Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1,1 miljoen werknemers.

800 miljoen

ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar, vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen.

Omgerekend in kosten betekent het dat de BV Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen Euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.

Aandacht psychosociale arbeidsbelasting

In december 2013 lanceerde minister Asscher een plan voor de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting. Volgens dat plan zou de prioriteit in 2014 moeten liggen op het verminderen van werkdruk.

Volgens ArboNed heeft de toename van stress niet zozeer met het werk te maken. In 2014 was verzuim door werkstress slechts drie keer zo hoog als vijf jaar geleden. Het probleem zit veel meer in de combinatie van werk en privé.

Mensen kunnen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker combineren met werk. Daar komt bij dat er ook steeds meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Dat zijn bronnen van stress die maken dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.

Bekostiging door werkgever

Door de veranderingen in het stelsel van geestelijke gezondheidszorg begin dit jaar, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben.

ArboNed adviseert werkgevers daarom om stressklachten vroeg te signaleren en dan samen met de werknemer en de bedrijfsarts te bekijken of een verwijzing nodig is. De werkgever draagt dan weliswaar de kosten voor een behandeling, maar als men zich realiseert dat verzuim door stress gemiddeld
vier maanden duurt en daarmee ruim 20.000 Euro kost, dan zou die keuze niet moeilijk moeten zijn.

Bovendien verwijst de bedrijfsarts werknemers met stressklachten meestal naar behandelaars die werk betrekken in de behandeling van werknemers. Dat is belangrijk, want voor psychische klachten is werkhervatting volgens ArboNed nodig om normaal functioneren te herstellen. Stress kost Nederlands bedrijfsleven nu al 800 miljoen.

Bron: ArboNed

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?