BG_bird2100% onafhankelijk
HRMTechnische branche roept overheid op om te investeren in oplossing werknemerstekort 

Technische branche roept overheid op om te investeren in oplossing werknemerstekort 

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ruim 83 procent van de technische bedrijven vindt dat de overheid fors moet investeren om het tekort aan technici op te lossen.

Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland.

Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Nederland erkent urgentie van technisch opleiden

Volgens de technische branche is er een rol voor de overheid weggelegd om techniek terug te laten komen als vast onderdeel in het basisonderwijs. Ze zijn van mening dat jongeren minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43 procent) en dat het regulier onderwijs onvoldoende aansluit op het bedrijfsleven (14 procent). Bijna negen op de tien (86 procent) stelt dan ook dat techniek een vast onderdeel van basisschoollessen moet worden.

Daarnaast zegt ruim 80 procent het eens te zijn met de stelling dat er over vijf jaar op alle middelbare scholen verplicht technieklessen moeten worden aangeboden.

Bedrijfsinitiatieven voor terugdringen tekort

Zelf steken de technische bedrijven ook de handen uit de mouwen om het tekort aan technici op te lossen. Een kwart (26 procent) leidt hun personeel breder op in de hoop het personeelstekort terug te dringen.

Ook zetten zij zich in om technici te werven, vooral door het eigen bedrijf te promoten als een aantrekkelijke werkgever onder technici (28 procent).

John Huizing, directeur ROVC: “De technische branche kampt al jaren met nijpende tekorten en staat te springen om snel functioneel inzetbaar personeel. Het is dan ook begrijpelijk dat men voor het oplossen van dit probleem een rol ziet weggelegd voor de overheid. De techniek zet de motor van de Nederlandse economie in een hogere versnelling. Om nieuwe aanwas te stimuleren, moet geïnvesteerd worden in onderwijs zodat mensen in én voor de technische arbeidsmarkt kunnen worden opgeleid. Door middel van korte technische trainingen of cursussen kunnen mensen al snel functioneel inzetbaar zijn, ook als ze nog geen eerdere technische ervaring hebben verworven. Dit verlaagt de drempel voor mensen om een carrièreswitch naar de techniek te maken en dringt tegelijkertijd het tekort aan technici terug.”

>>> Lees ook ‘Een brede HR-aanpak helpt bij het vinden van de juiste technische medewerkers’
>>> Lees ook ‘Skills paspoort laat medewerkers én werkgevers sneller schakelen’

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?