BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingTool tegen te hoge werkdruk en ongewenst gedrag

Tool tegen te hoge werkdruk en ongewenst gedrag

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ruim een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, onder andere door werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit kost werkgevers veel geld.

Op 27 juni jl. heeft de Inspectie SZW een online zelfinspectietool gelanceerd, waarmee werkgevers door de bril van de inspectie naar hun organisatie kunnen kijken.

Zij kunnen zelf checken of zij hun werknemers voldoende beschermen.

Te hoge werkdruk

TNO berekende dat ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Dit komt onder andere door te hoge werkdruk.

Daarnaast hebben werknemers vaak last van agressie en geweld door klanten, cliënten of omstanders.

Ook ongewenst gedrag komt veel voor: één op de 6 werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of (seksueel) geïntimideerd. Werkstress heeft een  grote invloed op de gezondheid en het functioneren van medewerkers.

Zelfinspectietool

De strijd tegen ongewenst gedrag staat volop in de belangstelling. Met de campagne ‘Ongewenst gedrag op het werk’ wil het ministerie van SZW het onderwerp bespreekbaar maken, zodat collega’s en leidinggevenden het eerder herkennen en durven ingrijpen.

Om werkstress op de werkvloer te voorkomen, moeten werkgevers volgens de Arbowet beleid hebben en maatregelen nemen. Hierbij is de zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag een goed hulpmiddel.

Met deze tool kunnen werkgevers naar de eigen organisatie kijken zoals een inspecteur dat doet. Zij kunnen zo makkelijk zelf checken of zij voldoen aan de regels. De tool gaat in op de factoren die kunnen leiden tot werkstress: werkdruk, agressie en geweld, pesten op het werk, (seksuele) intimidatie en discriminatie op de werkvloer.

Na gebruik van de tool beschikt de werkgever over een lijst met actiepunten en achtergrondinformatie. De tool is te gebruiken op computer, tablet en smartphone op werkdrukenongewenstgedrag.zelfinspectie.nl  of via inspectieszw.nl.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?