Chronische pijn is een veelvoorkomend en vaak niet herkend probleem.
Op dit moment lijden er 2,2 miljoen Nederlanders aan chronische pijn, dat is evenveel als alle diabetes-, hart- en kankerpatiënten bij elkaar.
Door deze pijnklachten loopt 34 procent van de pijnpatiënten gemiddeld 10.000 euro per jaar aan inkomen mis.
Daarnaast hebben zij een extra hoge ziektekostenverzekering en geven zij extra geld uit voor pijnbestrijding die niet vergoed wordt.
Van de mensen die pijnstillers krijgen, is lang niet iedereen tevreden over de behandeling. Dat hebben ruim 2000 Nederlandse patiënten met chronische pijn in een recente enquête verteld.
Opvallende resultaten
- 20 procent van de ondervraagde patiënten gaan niet naar een huisarts of medisch specialist omdat zij geen vertrouwen hebben dat de arts hun kan helpen. Als je dat zou omrekenen naar de totale pijnpopulatie in Nederland, zou dat kunnen betekenen dat ruim 440.000 Nederlanders met chronische pijn niet naar de dokter gaan omdat zij geen vertrouwen hebben in een oplossing.
- 50 procent van de ondervraagde pijnpatiënten geeft aan langer dan een jaar gewacht te hebben voordat ze naar de dokter gingen voor hun pijn. Vertaald naar de nationale pijnpopulatie zou dat kunnen inhouden dat 1,1 miljoen Nederlanders met chronische pijn dus langer dan 1 jaar gewacht hebben voordat ze hiervoor hulp gingen zoekenbij een arts.
- 84 procent van alle pijnpatiënten die meededen aan deze enquête gaven aan dat chronische pijn hun dagelijks leven beïnvloedt. Dat zou bij een omrekening naar onze Nederlandse pijnpopulatie kunnen betekenen dat 1,8 miljoen Nederlanders met chronische pijn bijvoorbeeld minder werken, niet met hun kleinkinderen kunnen spelen, slecht slapen of niet meer kunnen sporten.
- 27 procent van de ondervraagde pijnpatiënten die naar de dokter zijn gegaan voor pijn weten wat hun aandoening is en zijn niet tevreden over de behandeling.
Er is nog veel gezondheidswinst te boeken voor chronische pijnpatiënten. Patiënten met chronische pijn zouden hun arts als een soort coach moeten zien, die hun bijstaat in hun moeilijke zoektocht naar pijnvermindering. De arts dient daarbij vooral een proactieve en stimulerende rol te vervullen.
Bron: Mundipharma Pharmaceuticals B.V.