BG_bird2100% onafhankelijk
HRMVraag naar HRM professionals stijgt eindelijk

Vraag naar HRM professionals stijgt eindelijk

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De stijgende vraag naar HRM professionals heeft afgelopen jaar zich stevig voortgezet. De vraag naar HR-professionals steeg in 2014 totaal naar maar liefst 31 procent.

De verwachting voor 2015 is dat deze tendens zich doorzet. Dit blijkt uit de Trends en Ontwikkelingen op de HRM Arbeidsmarkt over het vierde kwartaal 2014 van Yacht.

Trendbreuk

Al in het eerste kwartaal van 2014 is er sprake een trendbreuk ten opzichte van de laatste jaren. De eerste maanden laten een stijging zien van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, iets wat al in geen jaren meer was gebeurd. Deze groei heeft zich de rest van het jaar verder doorgezet.

Iin de vier grote steden zit traditioneel de grootste groei, gemiddeld 34 procent, waarbij de regio Amsterdam de meeste vraag naar HR professionals laat zien.

In deze grootstedelijke gebieden zitten veel zakelijke dienstverleners die op zoek zijn naar HR professionals.

Verschuiving van vraag

De groei naar HR-professionals zit in de sterk toenemende vraag naar HR-specialisten.

De arbeidsmarkt voor HRM-ers heeft de afgelopen jaren een forse tik gehad door reorganisaties en ontslagen binnen het werkveld. HR-afdelingen zijn gekrompen en veel van de ‘traditionele’ HR-werkzaamheden (uitvoerende en administratieve werkzaamheden) zijn terug in de lijn belegd.

Er is dan ook een verschuiving te zien van de vraag van HR-generalist naar de HR-specialist.

Recruiters zoeken recruiters

Een van de meest opvallende ontwikkelingen in dit kader is de explosieve vraag naar recruiters. Deze vraag is afgelopen jaar met maar liefst 40 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor.

Recruitment wordt er door HR-afdelingen vaak ‘bij’. Door reorganisaties is er geen ruimte meer voor recruitmentwerkzaamheden.

Daarnaast is er behoefte aan nieuwe instroom; reorganisaties zijn doorgevoerd en bij vele bedrijven gaat het volgens Yacht weer beter. Het gaat hier dan niet om de invulling van één of twee vacatures, maar om opzetten van hele nieuwe afdelingen. Hier zou volgens Yacht voldoende werk liggen voor een recruitment specialist.

Bron: Yacht

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?