BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en AntwoordWat doe ik met een hoog verzuim?

Wat doe ik met een hoog verzuim?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vraag:
Mijn verzuim is hoog, ik wil nu kiezen voor een hardere aanpak. Is dat verstandig?

Antwoord:
Dat ligt helemaal aan de situatie. De eerste vraag is ‘wat is hoog en waar komt het door? Op het moment dat u kiest voor een hardere aanpak, zonder te weten wat de oorzaak van het verzuim is en dus zonder te weten wat zo’n aanpak gaat opleveren, zal deze aanpak waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat leiden. Als het hoge verzuim bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk, dan zal een harder beleid waarschijnlijk juist averechts werken.

Onderzoekt u eerst waar het hoge verzuim vandaan komt en ga met medewerkers in gesprek. Bekijk vervolgens niet alleen samen het probleem (het verzuim), maar richt u samen op wat het op zou leveren als het verzuim lager zou zijn. Een lagere werkdruk bijvoorbeeld, omdat men niet steeds werk van verzuimende collega’s hoeft over te nemen.

Een hoog verzuim kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Sommige liggen bij de medewerker, sommige bij de organisatie en vaak liggen ze bij beiden. Een open dialoog over verzuim is vaak al een eerste stap in het grip krijgen op verzuim.

Pauline Miedema, arbeids- en organisatiedeskundige en directeur, de zebra-fabriek

Deel dit artikel

Pauline Miedemahttp://www.zebra-fabriek.nl

Pauline Miedema is gecertificeerd arbeids- en organisatiedeskundige bij de zebra-fabriek. Daarnaast traint zij HR-professionals bij het BG magazine Plus programma.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?