BG_bird2100% onafhankelijk
BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en Antwoord Wat doe ik met een hoog verzuim?

Wat doe ik met een hoog verzuim?

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

Vraag:
Mijn verzuim is hoog, ik wil nu kiezen voor een hardere aanpak. Is dat verstandig?

Antwoord:
Dat ligt helemaal aan de situatie. De eerste vraag is ‘wat is hoog en waar komt het door? Op het moment dat u kiest voor een hardere aanpak, zonder te weten wat de oorzaak van het verzuim is en dus zonder te weten wat zo’n aanpak gaat opleveren, zal deze aanpak waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat leiden. Als het hoge verzuim bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk, dan zal een harder beleid waarschijnlijk juist averechts werken.

Onderzoekt u eerst waar het hoge verzuim vandaan komt en ga met medewerkers in gesprek. Bekijk vervolgens niet alleen samen het probleem (het verzuim), maar richt u samen op wat het op zou leveren als het verzuim lager zou zijn. Een lagere werkdruk bijvoorbeeld, omdat men niet steeds werk van verzuimende collega’s hoeft over te nemen.

Een hoog verzuim kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Sommige liggen bij de medewerker, sommige bij de organisatie en vaak liggen ze bij beiden. Een open dialoog over verzuim is vaak al een eerste stap in het grip krijgen op verzuim.

Pauline Miedema, arbeids- en organisatiedeskundige en directeur, de zebra-fabriek

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!