BG_bird2100% onafhankelijk
BG_bird2100% onafhankelijk
Vraag en Antwoord Wat is mantelzorg precies?

Wat is mantelzorg precies?

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

Vraag:
Wat is nu precies mantelzorg en welke problemen kan dit voor mij als werkgever opleveren?

Antwoord:
Mantelzorg is de zorg die noodzakelijkerwijs – en dus niet vrijwilliglangdurig en onbetaald wordt verricht door familie en/of vrienden uit de naaste omgeving van langdurig zieken, hulpbehoevenden of gehandicapten in een thuissituatie.

Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen mantelzorgers die langer dan drie maanden ten minste acht uur per week zorgen voor een naaste in de omgeving, veelal gecombineerd met betaalde arbeid.

Het aantal mantelzorgers is de afgelopen jaren toegenomen tot gemiddeld een op de acht werknemers; binnen de zorgsector zelfs een op de vier. Dit zal de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen.

Dat werkgevers vaak niet weten dat ze werknemers met mantelzorgtaken hebben, komt ook omdat werknemers er vaak voor kiezen om in deeltijd te gaan werken en de zorgtaken op de deeltijddagen te verrichten en dus geen zorgverlof opnemen.

Dat neemt echter niet weg dat ook dan geestelijke of lichamelijke overbelasting kan ontstaan, met alle gevolgen van dien. Daarom doen werkgevers er goed aan om ‘mantelzorgbewust personeelsbeleid’ te introduceren.

Wanneer mantelzorg binnen het bedrijf bespreekbaar wordt gemaakt en de werkgever op een of andere wijze kan inspelen op de problematiek van zijn mantelzorgende werknemer, snijdt het mes aan twee kanten. Het verzuimrisico voor de werkgever wordt namelijk aanzienlijk kleiner en het welbevinden van de werknemer krijgt een positieve impuls.

Rick Wijsman, Sr. Consultant Health & Workforce risk management, Mercer

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!