BG_bird2100% onafhankelijk
HRMWe liegen tot wel 30 procent van onze tijd in sociale situaties

We liegen tot wel 30 procent van onze tijd in sociale situaties

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De verleiding om te liegen ligt altijd op de loer. Zo liegen we onder andere om te pleasen, fouten te verhullen, voordelen te halen, schaamte te voorkomen of confrontaties te vermijden.

Zo’n 20 tot 30 procent van de tijd die we met anderen spenderen, verdraaien we bewust de waarheid.

TrustDeals is verder gaan onderzoeken wanneer en waarom we liegen.

De Amerikaanse communicatieprofessor Timothy Levine heeft onze leugens gecategoriseerd: liegen om een (economisch) voordeel te behalen (31 procent), liegen om fouten of slechte gewoonte te verbergen (22 procent), liegen om een beter en positief beeld van jezelf neer te zetten (8 procent) en liegen om sociaal en niet bot te zijn (2 procent).

Liegen in de relatie

In liefdesrelaties wordt veel gelogen over financiële zaken. Zo’n 33 procent heeft wel eens gelogen over hun jaarsalaris en meer dan 25 procent houdt het bestedingspatroon verborgen voor de partner. Bijna 25 procent van de volwassenen liegt tegen zijn of haar romantische partner over zijn of haar schulden.

Ook over het persoonlijke romantische verleden zijn we niet altijd eerlijk; 30 procent van de respondenten geeft toe gelogen te hebben over hun seksuele geschiedenis.

Liegen op (toekomstig) werk

30 procent van de mensen heeft wel eens gelogen, of de waarheid verdraaid op hun cv. Er wordt het meest gelogen over werkervaring en technische vaardigheden.

Opvallend is dat 80 procent van deze leugens nooit worden ontdekt. Op het werk zelf worden ook heel wat leugens verspreid. Meer dan 62 procent geeft toe wel eens te zeggen ergens te zijn, terwijl zij daar helemaal (nog) niet zijn.

53 procent gebruikt het verkeer als excuus om te laat te zijn en 44 procent zegt wel eens een dagje ‘ziek’ thuis te blijven, terwijl zij zich niet ziek voelen.

Liegen bij de dokter en de tandarts

De meerderheid van de patiënten geeft aan wel eens informatie, die belangrijk kan zijn voor de gezondheid, achter te houden voor de dokter.

De meeste onderwerpen waarover wordt gelogen is roken (46 procent), lichaamsbeweging (43 procent), drankgebruik (38 procent) en seksuele partners (29 procent). Zij zijn niet eerlijk tegen de arts omdat ze bang waren om beoordeeld te worden.

Meer dan de helft zegt zich te generen om de waarheid te vertellen. Ook tegen de tandarts heeft 73 procent van de patiënten wel eens gelogen. De leugens gaan over mondhygiëne of preventie (67 procent), bezoek aan de tandarts (58 procent) en de tandartsverzekering (43 procent). Dt komt onder meer voort uit schaamte over de mondhygiëne, angst voor de tandarts, of andere psychologische factoren zoals het zelfbeeld, angst voor afkeuring en ontkenning van slechte mondgezondheid.

>>> Binnenkort gaan we dieper in op het onderwerp ‘liegen op het werk’.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?