BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame Inzetbaarheid Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker

Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Wanneer een medewerker er een ongezonde levensstijl op na houdt, door overgewicht of bijvoorbeeld het gebruik van alcohol of sigaretten, ziet de werkgever voor zichzelf een rol weggelegd om de medewerker te stimuleren zichzelf een andere levensstijl aan te meten.

57 procent van de bestuurders geeft aan dat werken aan een gezonde levensstijl niet alleen de verantwoordelijkheid van de medewerker is, maar ook die van de werkgever.

De verantwoordelijkheid vanuit de werkgever moet volgens ruim de helft van de bestuurders vooral gedragen worden door leidinggevenden. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet.

Liever geen bemoeienissen

Medewerkers zelf zien de verantwoordelijkheid vanuit de werkgever echter niet. Als het gaat om het gebruik van alcohol of roken, vindt 91 procent van de medewerkers dit volledig zijn eigen verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor overgewicht. De medewerker vindt zwaarlijvigheid een verantwoordelijkheid van zichzelf (86 procent) en heeft liever niet dat de werkgever zich hiermee bemoeit.

Toch blijkt uit het onderzoek dat werkgevers de intentie hebben om de medewerkers op medisch gebied te ondersteunen. De helft van de werkgevers biedt de medewerkers namelijk proactief een preventief medisch onderzoek (PMO) aan om de gezondheid in de gaten te houden.

Scheiding tussen bemoeienis en interesse

Volgens Visma | Raet is het allereerst belangrijk om een scheiding te maken tussen bemoeienis en interesse. Werkgevers investeren veel om het welzijn op de werkvloer te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan fruit op de werkvloer en zit-sta bureaus. Dit draagt bij aan de vermindering van het verzuim binnen organisaties.

Interesse en meer aandacht voor vitaliteit op de werkvloer is niet verkeerd. De werkgever is echter niet volledig verantwoordelijk. Bemoeienis is volgens Visma | Raet niet wenselijk, maar de werkgever kan met bepaalde tools de medewerker wel motiveren om iets aan zijn gezondheid te doen. Zo zijn er platformen beschikbaar die medewerkers stimuleren een gezonde levensstijl te creëren.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!