BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Werkgevers moeten overmatig zitten werknemers aanpakken

Werkend Nederland loopt meer kans op vroegtijdig overlijden

Werkgevers moeten overmatig zitten werknemers aanpakken

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

Nederlanders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s die komen kijken bij te veel stilzitten op het werk.

Werkgevers moeten daarom werknemers stimuleren te bewegen, maar dat kan volgens experts alleen als ze zich meer bewust worden van het belang.

Dat dat nog niet voldoende het geval is blijkt uit onderzoek van Jobbird.com: meer dan de helft van werkend Nederland zit de hele dag.

Nauwelijks in beweging

Van de zitters beweegt 19 procent tijdens een werkdag helemaal nooit, ook niet in de pauze. Nog eens 34 procent komt nauwelijks van zijn plaats en maakt slechts incidenteel een ommetje.

Verder blijkt uit de cijfers dat 14 procent af en toe rek- en strekoefeningen doet of een rondje loopt. De overige 33 procent van de ondervraagden heeft een actieve baan waarbij veel bewogen wordt.

Arbeidsrisico 21e eeuw

Werkenden zijn zich volgens het Kenniscentrum Sport niet voldoende bewust van de risico’s, terwijl zitten het arbeidsrisico van de 21e eeuw dreigt te worden.

Teveel stilzitten brengt veel risico’s met zich mee. Hoe langer je zit, hoe groter de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, diabetes en mogelijk ook depressie en vormen van kanker. Toch zit Nederland massaal.

Bewustwording werkgevers in beginfase

Werkgevers zouden volgens het centrum iets moeten doen aan dit probleem, maar meestal zijn ze er niet of onvoldoende mee bezig. De bewustwording is nog in de beginfase.

Recent onderzoek van TNO wees uit dat Nederlanders gemiddeld 10,1 uur per dag zitten en daarmee Europees koploper zijn.

Productiviteitsverlies

De werkgever kan verandering teweeg brengen door aanpassingen te doen. Sommige medewerkers willen wel, maar hun baan laat het bijvoorbeeld niet toe doordat er geen ‘sta-cultuur’ heerst, of omdat het volgens hun werkgevers niet kan.

Werkgevers zijn bovendien vaak bang voor productiviteitsverlies wanneer werknemers minder zitten. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is.

Compenseren met sport

De hele dag zitten compenseren met een beetje sporten of bewegen buiten het werk helpt volgens het Kenniscentrum Sport niet.

Om de risico’s echt te verkleinen zul je volgens het kenniscentrum minstens dagelijks een uur intensief moeten sporten en dat halen de meeste mensen niet. Het is beter om niet te compenseren, maar vooral tijdens de werkdag actief te blijven.

Staan is eerste stap

Vaker gaan staan is de eerste stap, bijvoorbeeld tijdens een overleg of een telefoontje. Kenniscentrum Sport geeft nog meer tips: probeer na ieder uur een paar minuten in beweging te komen, haal zelf koffie, loop vaker naar collega toe in plaats van ze te bellen en neem de trap.

Werkgevers zouden het kantoor daarnaast anders kunnen inrichten door bijvoorbeeld printers en papierbakken in het midden van het kantoor te zetten waardoor de werknemer van zijn plek moet afkomen.

Gerelateerd: Staand-zittend werken: wat is nu echt de impact?

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!