BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimWerknemers kunnen derde coronagolf mentaal niet aan

Werknemers kunnen derde coronagolf mentaal niet aan

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een derde coronagolf is misschien onvermijdelijk, maar 43 procent van de HR-professionals verwacht dat dit mentaal te zwaar wordt voor hun collega’s.

Dit blijkt uit onderzoek van psychologenplatform OpenUp onder 548 HR-professionals. Een derde van de respondenten geeft aan dat sinds de coronacrisis medewerkers beter in de gaten gehouden moeten worden.

De tweede golf was in de ogen van bijna de helft van HR-professionals zwaarder voor het personeel dan de eerste golf. Het verzuim is al toegenomen. Op een derde golf zitten ze dus zeker niet te wachten.

Mentale gezondheid belangrijker

HR-professionals merken dat medewerkers hun mentale gezondheid belangrijker vinden sinds de coronacrisis (56 procent). Dit blijkt onder andere uit de vragen die zij nu van medewerkers krijgen.

In het afgelopen jaar heeft 42 procent van de professionals namelijk meer vragen omtrent mentale problemen gehad. Daarnaast kloppen medewerkers sinds het begin van de coronacrisis bij eveneens 42 procent van de HR-professionals vaker aan met privé-problematiek.

Toch vinden HR-professionals het niet altijd makkelijk om medewerkers vanuit huis bij te staan. Maar liefst 29 procent vindt het lastig om medewerkers tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Dit heeft te maken met dat het lastiger is om iemands emoties online te lezen (64 procent) en dat de professionals minder meekrijgen van wat er speelt bij medewerkers (60 procent).

De informatie die wordt gedeeld bij het koffiezetapparaat wordt gemist. Daarnaast vinden de HR-professionals het moeilijker om iemand digitaal bij te staan, te troosten en te motiveren (respectievelijk 57 procent, 42 procent en 41 procent).

Ziekteverzuim toegenomen

Het management neemt in het merendeel van de bedrijven gelukkig de juiste rol aan in deze crisis. Zo geeft 59 procent aan dat er genoeg aandacht van het management is voor de impact van de coronaregels.

Toch is bij 43 procent het ziekteverzuim toegenomen sinds maart 2020. Dit kan om fysieke klachten gaan, maar ook om psychische klachten. Ruim 1 op de 3 professionals (37 procent) denkt dat het verzuim hoger zou zijn geweest zonder hun bijdrage.

>>> Lees meer artikelen over corona en werkdruk en de opgelopen kosten van het ziekteverzuim voor werkgevers in de tweede golf

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?