In de Kamer, en ook bij minister Schippers, bestaan grote zorgen over het stijgend aantal mensen dat zelfmoord pleegt.

Het aantal zelfmoorden in Nederland is van 1.435 in 2008 gestegen tot 1.753 in 2012, een stijging van ruim 20 procent.

De grootste stijging doet zich voor bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 55 jaar en bij mannen en vrouwen tussen de 65 en 70 jaar.

Zelfmoordhulplijn

Minister Schippers van Volksgezondheid zei donderdag 4 september in een Kamerdebat dat ze met de stichting 113 online gaat bekijken hoe de zelfmoordhulplijn 113 met website bekender kunnen worden gemaakt.

Bij 113 online (0900-113) kunnen mensen met zelfmoordgedachten aankloppen voor een goed gesprek. De stichting geeft ook trainingen aan mensen om signalen van zelfmoordgedachten beter te herkennen.

Risicogroepen

Mensen met een uitkering plegen acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan, zei Schippers. Onder lesbische en homojongeren liggen de zelfmoordcijfers hoger dan bij heterojongeren.

Zelfdoding komt verder bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. Rond de 200 van de 1500 zelfmoorden jaarlijks worden op het spoor gepleegd.

Nederland doet het qua zelfmoordgevallen ‘beter’ dan Duitsland, Frankrijk en Belgie, maar slechter dan het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Bron: ANP