Ziekmeldingen die op vrijdag worden gedaan zijn vaker psychisch gerelateerd, zo blijkt uit een recente analyse van Acture. Deze ziekmeldingen duren hierdoor langer dan ‘andere’ ziekmeldingen.

Opvallend is wel dat er op de vrijdag beduidend minder ziekmeldingen worden gedaan als je het vergelijkt met de maandag (14 procent versus 28 procent).

Dit blijkt uit de factsheet ‘De ene dag is de andere niet‘, die is samengesteld door Acture, specialist private uitvoering van sociale zekerheid in Nederland.

Ophoping van frustratie

Uit een analyse van 350.000 ziekmeldingen in de flexbranche blijkt dat ziekmeldingen op een vrijdag een gemiddelde duur van 13 ziektedagen tot gevolg hebben. Dit terwijl een ziekmelding gedaan op andere weekdagen ‘slechts’ 11 dagen in beslag neemt. Een verschil van 20 procent. Dit komt omdat op de vrijdag vaker psychische klachten de oorzaak zijn.

Psychische ziekmeldingen op vrijdag zijn naar inschatting van Acture vooral een ophoping van frustratie, opgedaan in de voorafgaande dagen. Zij zien dat werknemers met psychische klachten vaak langdurig uit het arbeidsproces moeten stappen. Het ontbreekt aan goede activering.

Leidinggevenden vinden het volgens de onderzoekers moeilijk om deze werknemers weer aan het werk te krijgen en ze vervolgens goed te begeleiden. De bedrijfsarts kan hier meer de expertrol gaan vervullen. Acture pleit er dan ook voor om de bedrijfsarts de regisseur te maken van het proces van herstel en terugkeer naar de werkvloer.

Vrouwen verzuimen langer

Wat verder opvalt, is dat met name werknemers van dertig jaar en ouder (30 procent) zich vaker ziekmelden op de maandag in vergelijking tot de andere dagen. De dagen daarna neemt het aantal ziekmeldingen per dag significant af waarbij de vrijdag met slechts 14 procent het laagste scoort. Vrouwen verzuimen gemiddeld iets langer dan mannen.

Het verschil bedraagt over de hele linie ongeveer één dag. De kortste, langste en gemiddelde verzuimduur liggen bij beide geslachten op dezelfde dagen.