BG_bird2100% onafhankelijk
HRM33% werknemers lacht mee met de baas om in het gevlij te...

33% werknemers lacht mee met de baas om in het gevlij te komen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Vier op de vijf werknemers vindt humor op de werkvloer belangrijk.

Werkgevers zijn dit goeddeels met hun eens: 60 procent vindt dat een gezonde dosis humor een positief effect heeft op de werkvloer. Het zorgt voor een betere sfeer, minder stress en bevordert een motiverende bedrijfscultuur.

Tempo-Team onderzocht het effect van humor en teamspirit op de werkvloer als onderdeel van het jaarlijkse Red Report.

Lachen is tijdverlies

Een kwart van de werknemers denkt dat mensen die vaker lachen, harder werken. Grappen worden echter niet altijd gewaardeerd, zeker niet door werkgevers.

Een kwart van hen vindt dat lolmakende werknemers hun tijd verdoen. Een op de drie werknemers vindt dat niet raar; zij denkt zelf ook dat werkgevers lachen tijdverlies vinden.

Meelachen met de baas komt ook veel voor. 33 procent van de werknemers geeft toe te lachen om bij de baas in het gevlij te komen ook als ze het eigenlijk niet leuk vinden.

Humor stressverlagende factor

Door de veranderingen op de arbeidsmarkt, verandert ook de teamsamenstelling binnen bedrijven.

Werknemers zien teams drastisch veranderen door inschakeling van zzp-ers, de focus op kerntaken en automatisering, maar ook door mensen van verschillende generaties, achtergrond of specialismes binnen hun team.

Dit heeft gevolgen voor het functioneren van het team. Waar ruim de helft van de werkgevers vindt dat ze het beste uit hun teams halen, beaamt slechts een derde van de werknemers dat.

Een op de vijf vindt bovendien dat de werkverdeling slecht is. 55 procent van werkgevers en werknemers vindt dat de werkdruk is toegenomen door de jaren heen.

Die hoge werkdruk zorgt ook voor minder plezier in het werk, geeft 35 procent aan. Om dit plezier te verhogen is humor een belangrijke stressverlagende factor.

Goede teamsamenstelling

Volgens Tempo-Team is het belangrijk oog te houden voor een goede teamsamenstelling binnen de organisatie. Door personeel aan te nemen dat goed bij de bedrijfscultuur past, bevorder je de goede werksfeer.

En door toe te zien op een goede werkverdeling, wordt de werkdruk en verantwoordelijk gelijk verdeeld.

Door de veranderende arbeidsmarkt wordt het belang van sfeer en humor nog al eens onderschat. Maar juist door aandacht te schenken aan teamvorming, zorg je voor een succesvolle organisatie.

Bron: Tempo-Team

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?