Bijna driekwart van de werkgevers vindt de jongere generatie minder loyaal naar de werkgever dan de oudere generatie.

Een goede werk-privébalans is voor de jongere generatie in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Wanneer deze balans niet goed is, zijn zij sneller geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan.

Om werknemers te behouden biedt twee derde (67 procent) van de bedrijven waar de HR-professionals werkzaam zijn hybride werken aan. Dit om een betere werk-privébalans te bieden (74 procent) en om aantrekkelijker te zijn als werkgever voor nieuw en huidig personeel (63 procent).

Dit blijkt uit het HR Kopzorgen onderzoek van Visma | YouServe, full service HR & payroll dienstverlener, onder iets meer dan 500 HR-professionals met een uitvoerende, (mede)beslissende of eindverantwoordelijke functie.

Geef nieuwe werknemers een realistisch beeld

Volgens Visma | YouServe zijn jongere medewerkers minder geneigd zich voor langere tijd aan één werkgever te binden. Je ziet vaak dat ze na ongeveer vijf jaar verder gaan kijken.

Diana Kooij, HR directeur bij Visma | YouServe: “Maar wat ook steeds vaker gebeurt, is dat jongere werknemers al na één jaar vertrekken. Dit wil je voorkomen, want je hebt immers flink geïnvesteerd in die werknemer. Het is daarom belangrijk om al tijdens het werving- en selectieproces duidelijk aan te geven hoe de organisatiecultuur is en wat ze kunnen verwachten. Zo krijgt de nieuwe medewerker een realistisch beeld, waardoor ze een weloverwogen keuze kunnen maken om ergens wel of niet te gaan werken. Daarbij is het essentieel om goed te luisteren naar hun wensen en behoeften, zoals het faciliteren van bijvoorbeeld hybride werken of sporten onder werktijd. En zo is er natuurlijk een scala van mogelijkheden.”

Het effect van het aanbieden van de mogelijkheid tot hybride werken, heeft volgens zakentijdschrift Forbes invloed op de groei van organisaties. Zo groeide het aantal medewerkers van volledig flexibele bedrijven het afgelopen jaar met bijna 6 procent, hybride bedrijven met 4 procent en fulltime op kantoor met 3 procent.

Werknemers terughoudend om meer te werken

Nederlandse werkenden hechten veel waarde aan hun privéleven. Dit merken ook de HR-professionals. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden ervaart veel terughoudendheid van hun personeel om meer of fulltime te gaan werken.

Kooij: “De terughoudendheid van werkenden om meer of fulltime te gaan werken, hangt voor een deel samen met het behouden van een gezonde werk-privébalans. Het is heel persoonlijk hoeveel uur mensen willen werken, en sturen op fulltime of meer werken kan dan ook averechts werken”.

Er is volgens Kooij ook een financieel aspect: parttime werken is in veel gevallen voordeliger, aangezien fulltime werken vanuit belastingtechnisch oogpunt minder gunstig is dan vier dagen per week. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, is dit nadelig voor werkgevers. Maar door extra aandacht te besteden aan de werk-privébalans en flexibele mogelijkheden te bieden, zoals andere werkpatronen of workations, kunnen werkgevers zich positioneren als een aantrekkelijke werkgever waar mensen graag willen werken en blijven werken.

>>> Lees ook: Workation, de perfecte balans tussen werk en vakantie