‘Zo werkt het niet!‘ Onder dat motto komen ondernemers uit een groot aantal branches vanaf dinsdag 11 december in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze maatregelen maken tijdelijk werk duurder maken.
Seizoensarbeid of het opvangen van pieken laat zich niet vangen in een vast contract, betogen de ondernemers. Een tijdelijk contract is hier geen keuze, maar inherent aan de aard van het werk. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen. Daar wordt niemand beter van volgens de ondernemers.
Balans ver te zoeken
Hoewel de WAB van minister Koolmees een aantal zaken op de arbeidsmarkt verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk, vinden de ondernemers.
Tijdelijk werk wordt duurder omdat daarvoor de hoge WW-premie gaat gelden en vanaf dag 1 transitievergoeding verschuldigd is. De mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten wordt drastisch beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk.
De ondernemers en hun organisaties vragen de politiek om tijdelijk werk serieus te nemen en de WAB aan te passen: geen hoge WW-premie en transitievergoeding voor seizoenswerk, pieken en scholieren en studenten en behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten.
Oproepkracht wíl geen vast contract
De 77 parttime- en oproepkrachten die supermarktondernemer Harold van Velzen in dienst heeft, willen niet elke week hetzelfde aantal uren draaien, zegt hij. “Scholieren en studenten willen meer werken in vakanties, terwijl de moeders die hier werken dan juist thuis willen zijn voor de kinderen. We hebben nu de vrijheid om dat goed te plannen en daar komen we altijd uit. De WAB wil met het ingrijpen in oproepcontracten een probleem oplossen dat niet bestaat.”
Geen extra vaste banen
De ondernemers wijzen erop dat verhoging van de kosten en beperking van de mogelijkheden van tijdelijke arbeid niet één vaste baan méér zal opleveren.
Waar het wel toe leidt, is dat dit soort werk onbetaalbaar dreigt te worden. De ondernemers willen geen WAB die ervoor zorgt dat hun tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat medewerkers zelf daar nu zoveel beter van worden.
Achtergronden
Detailhandel, horeca, recreatie, ondernemers in groen, grond en infra, land- en tuinbouw en evenementenbeveiliging overhandigen 11 december in Den Haag een manifest met hun zorgen aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is het startsein voor een social media campagne, waarmee zij duidelijk willen maken wat de gevolgen zijn als tijdelijk werk duurder en lastiger te organiseren wordt.
De campagne ‘Zo werkt het niet!’ is een initiatief van CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijke INretail, Koninklijk Horeca Nederland, LTO Nederland, De Nederlandse Veiligheidsbranche, MKB-Nederland, RECRON en VNO-NCW. Zie de website www.zowerkthetniet.nl voor meer informatie en verhalen van de ondernemers zelf.